Hlavní obsah

Evropský fotbal mi chybí, nezapírá Dočkal. Spekulace o návratu z Číny nekomentuje

Praha

Jediný čínský legionář ve fotbalové reprezentaci pomalu dokončuje svou první sezónu na exotické štaci. Kouče Jarolíma může těšit, že záložník Bořek Dočkal po trenérské rošádě v klub Che-nan Ťien-jie pravidelně hraje. Bývalý sparťan netají, že každý návrat do Evropy ho díky akcím národního týmu nabíjí novou energií. Nyní dorazil na kvalifikační duely s Německem a v Severním Irsku.

Bořek Dočkal o zkušenostech s angažmá v ČíněVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

S jakou náladou jste z Číny dorazil tentokrát?

Cítím se určitě líp, než když jsem přijížděl na minulý sraz. Už jsme tam zabydlení. Do konce ligy zbývá jen sedm kol, delší část sezóny je za námi.

Takže jste v Číně spokojený?

Všechno je tam jiné... Hrajete od osmnácti fotbal profesionálně, jste zvyklý na nějaké evropské zákonitosti. Pak přijdete do Číny a učíte se fungovat, abyste byl prospěšný týmu. Musíte se přizpůsobit. Stejně tak život jako takový je hodně jiný, rozdíl je velký. Člověk by tam musel být o moc déle než já, aby mohl říci, že už je zvyklý.

Jako byste potvrzoval zvěsti, že v zimě můžete být z Číny natrvalo zpátky...

Nespekuloval bych. Podepsal jsem smlouvu na tři toky. Samozřejmě, změn je v Číně hodně. Fotbal je tam velký byznys, točí se v něm velké peníze. Spousta lidí tam tlačí své hráče. Ale jak říkám, nechci o ničem spekulovat.

Váš tým je jen pět bodů nad hranicí sestupu. Jste pod velkým tlakem?

Žádný tlak necítím. Už před sezónou se čekalo, že nejspíš budeme hrát o záchranu. Takže žádná panika. Tam to navíc nefunguje tak, že by někdo z vedení přišel do kabiny a promlouval k nám. A pokud jde o mediální povinnosti, jsou tiskovky jen před a po zápase, jinak nic. Pro mě příjemná změna, mám klid jen na svou práci. Jinak mi evropský fotbal chybí, těším se na každý sraz nároďáku. Evropský je mi bližší než čínský. Hlavně taktickým vnímáním a připraveností. Byl jsem zvyklý, že tady se u videa řešily jen detaily. Tam bychom našli chyb asi tolik, že se musí vypíchnout jen základní věci.

Jak na dálku sledujete těžkou situaci Sparty?

Těžko se mi hodnotí, když tady nejsem. Třeba s Davidem Lafatou si volám pravidelně, informace se ke mně dostanou. Jen doufám, že se Sparta zvedne. Hráčská kvalita tam rozhodně je, přišli hotoví hráči, nemuselo by to zase až tak dlouho trvat.

Reklama