Hlavní obsah

Drahé vstupenky! Zápas s Německem asi nebude vyprodán. Legendy ostrouhaly

Praha

Páteční kvalifikační duel českých fotbalistů s Německem v Edenu zřejmě nebude vyprodaný. Z téměř devatenácti tisícové kapacity zbývá ještě přes 2500 vstupenek. Česko pravděpodobně bude za posledních deset let zřejmě jedinou zemí, která na mistry světa nevyprodá...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karol Dobiaš

Článek

Pro mnohé fanoušky, podle jejich ohlasů, jsou ceny vstupenek příliš vysoké. Pro ty mimopražské je navíc třeba přičíst cenu pohonných hmot a občerstvení. Čtyřčlennou posádku osobního automobilu může zápas stát dvanáct a více tisíc. Finanční možnosti „obyčejných" fanoušků při stanovení ceny vstupenek (navrhuje je STES - pozn. aut.) zřejmě výkonný výbor FAČR, který je stanovil nebral v úvahu, nebo je prostě odepsal.

Není tajemstvím, že pro FAČR, vzhledem k zastaveným a dosud nevyplaceným dotacím, je to jedna z mála možností, jak přijít k nějakým miliónům. Cenové hladiny jsou tři: 890 Kč, 1890 Kč a 2890 Kč. Pronájem VIP boxu je pochopitelně mnohem dražší, ale o ty řadoví fanoušci zájem nemají.

Podle tiskového mluvčího reprezentace Pavla Pillára ale panuje ve vedení asociace spokojenost. „Prodej pokračuje dle předpokladů. První velmi silná vlna proběhla ihned po spuštění prodeje, dle zkušeností pak bude hlavní zájem fanoušků směřován do období posledních dvou týdnů před zápasem. Vliv na to má jednak finišující kampaň v kompletní síti mediálních partnerů reprezentace, zároveň také obecně zvýšené zpravodajství o nominaci, srazu národního týmu a další záležitosti, spojené s reprezentací," řekl pro Sport.cz a Právo s tím, že ceny ovlivnil i fakt, že jde svým způsobem o jednu z nejvýznamnějších sportovních akcí v Česku v tomto roce. „Zároveň jsme se snažili ceny diverzifikovat – tzn. oproti nákladnější první kategorii vstupenek byly k dispozici levnější varianty s cenou startující na 890 Kč," dodal.

Pro Panenku, Viktora či Dobiaše lístky nebyly

Ve vyspělých zemích bývá zvykem, že bývalí reprezentanti, kteří pro svoji zemi vybojovali významné úspěchy, dostanou vstupenku zdarma, jako vyjádření úcty k legendám. To platilo i v Česku, než tuto „výsadu" výkonný výbor zrušil. Údajně jen pro zápas s Německem. Otázkou je, zda pro ně bude zajímavý říjnový duel se San Marinem, který se má hrát v Plzni.

„Je mi z toho smutno. Vždyť v Praze je nás z týmu mistrů Evropy 1976 pokud vím jen pět - Tonda Panenka, Ivo Viktor, František Štambacher, Dušan Herda a já. Zdeněk Nehoda žije v Ostravě. Nejde o takový počet lístků, který by byl v celkové kapacitě tak výrazný. Je to ale jasné gesto vedení asociace, že na lidi, kteří pro fotbal v minulosti něco udělali, kašle," řekl Karol Dobiaš.

Někteří mladší bývalí reprezentanti, kteří jsou na tom finančně dobře, si lístky koupili. Zejména ti starší, za jejichž éry si fotbalisté zdaleka nevydělali tolik jako v současnosti, ale prostě ostrouhali...

Reklama

Související témata: