Hlavní obsah

Devět z deseti duelů asi nevyhrajeme. Ale jednou Němce porazit můžeme, burcuje Vaclík

Praha

Pravidelně v předešlých sezónách sbíral tituly se švýcarskou Basilejí. A při taženích za výhrami si mohl připadat jako na výlovu čistých kont. Fotbalový brankář Tomáš Vaclík v elitním týmu švýcarské nejvyšší soutěže má jen výjimečně během utkání přehršel práce. V pátečním večeru v dresu české reprezentace jej však při kvalifikační bitvě s Německem (20.45 hodin v Edenu) čeká nezvyklá situace. „Na nedostatek vytížení si s největší pravděpodobností stěžovat nebudu," tuší s úsměvem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář české fotbalové reprezentace Tomáš Vaclík.

Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jarolím před Němci

„Narazíme na obrovskou kvalitu. Vždyť s béčkem vyhráli Konfederační pohár a vlastně i s béčkem jednadvacítky evropský šampionát. Jsou excelentní. Ale není důvod se bát. Z deseti zápasů pravděpodobně osm či devět nevyhrajeme. Ale jednou je porazit můžeme," nevzdává se Vaclík naděje na tříbodový zisk.

Česká reprezentace totiž potřebuje zvítězit, aby si udržela reálnou naději na postup na mistrovství světa do Ruska 2018. Jenže Němci jsou dosud suverénní. Neztratili ani bod a inkasovali jediný gól.

„Je však strašně těžké zvládnout celou kvalifikaci bez zakolísání. Věřím, že Němci ztratí právě v pátek. Musíme být produktivní, třeba se nám podaří je eliminovat a budeme mít i patřičnou dávku štěstí. Rozhodně necháme na hřišti všechny síly," ujišťuje Vaclík, že odhodlání obrat úřadující světové šampióny je v Jarolímově týmu obrovské.

„Velmi dobře si přitom uvědomujeme, že v jejich kádru není slabina. Mají jedenáct hráčů, kteří patří do kategorie světové extratřídy. A jejich náhradníci zrovna tak," hodnotí Vaclík.

Na tříbrankový příděl z rok staré konfrontace na německé půdě nechtěl vzpomínat. „Myslím, že jsme se všichni poučili. Věřím, že jsme schopni podat lepší výkon než v Hamburku," říká Vaclík.

A marně šátral v paměti, kdy se s kromě první vzájemné kvalifikační bitvy čelil stejné kvalitě. „Němci chtějí být dominantní na balónu. Zažil jsem něco podobného při duelu Ligy mistrů s Arsenalem, kde jsme běhali jen za balónem. Iwobi, Sánchez, Özil, Walcott nebo Chamberlain nás honili a my jen odolávali. A mám pocit, že od domácích byl výkon tehdy ještě více směřovaný do rychlosti ve srovnání s německou reprezentací," vybavuje si Vaclík duel Champions League, který minulý rok na podzim předcházel kvalifikační bitvě v Německu.

„Je složité vybrat nejnebezpečnějšího hráče, protože hrozbu představuje každý. Kroos vyhrál už spoustu trofejí a má fantastickou střelu placírkou zpoza velkého vápna. V Liverpoolu chytil skvělou formu Emre Can, Thomas Müller je ve vápně jako zabiják. Mají skvělé standardky," krčí rameny Vaclík při vidině večerního duelu.

Reklama

Související témata: