Hlavní obsah

A teď už jen vyhrávat a čekat, vědí Vaclík a spol.

Praha

Situace je takřka zoufalá. Do konce skupiny C zbývají už jen tři zápasy a čeští fotbalisté ztrácejí na druhé Severní Irsko sedm bodů. Teď už propastných. Aby Jarolímovi hoši v kvalifikaci MS 2018 obsadili aspoň druhé místo, jež jim může, ale také nemusí zaručit baráž, musejí vyhrát v pondělí v Severním Irsku, pak také v Ázerbájdžánu a doma zdolat San Marino. A zároveň doufat, že Irové ztratí také doma s Německem a na závěr v Norsku.

Reprezentanti po zápase Česko - NěmeckoVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Trochu moc podmínek najednou, co říkáte..? Češi se chytají posledního stébla naděje, protože od samého začátku kvalifikace ztráceli jeden bod za druhým.

Teď stojí u zdi a nemají kam uhnout.

„Jestli věřím v postup? Teď se v první řadě musíme soustředit, abychom bezpodmínečně zvítězili v Belfastu. Teprve v dalších zápasech se začneme koukat také na pomoc dalších týmů ve skupině," říká Vladimír Darida, autor jediného gólu z pátečního duelu s Německem (1:2).

Češi měli bod z duelu s mistry světa na dosah. A mohl v konečném účtování třeba hodně řešit. Takhle jsou v prekérním postavení.

„Potvrdilo se, co jsem říkal před pátečním zápasem. Projít kvalifikaci bez ztráty bodu je strašně složité. Němci byli blízko, aby ztratili. Myslím, že remíza by byla zasloužená. Stále věříme v baráž, matematicky je pořád možná. Takže se o ni budeme rvát dál," ujišťuje brankář Tomáš Vaclík.

Vracet se mohou i k jiným zápasům...

„Musíme se připravit, že v Severním Irsku jde o všechno. Chceme tam samozřejmě vyhrát. Dokud šance je, člověk o ní bojuje. Nemá smysl o tom moc přemýšlet," uvědomuje si kapitán Marek Suchý.

„Ztrácíme sedm bodů, i takový scénář mohl být. Nezbývá nic jiného než vyhrát všechna tři utkání a doufat, že Irové něco ztratí," uvědomuje si také trenér Karel Jarolím. „Bod s Německem by nám určitě pomohl, pozice do zbývajících zápasů by byla lepší. Ale takhle bych se mohl vracet i k ostatním zápasům," kaboní se kouč.

Poborský s reprezentanty vybírali nové naděje

Reprezentace odlétá do Belfastu již dnes odpoledne. Před tím ale hráči výběru Karla Jarolíma absolvovali v rámci finišujícího reprezentačního srazu trénink s žáčky, kteří jsou vybraní do Regionálních fotbalových akademií (RFA) mezi nejtalentovanější fotbalisty ve své kategorii. Společně s Karlem Poborským a trenéry pak vybrali dva nejzajímavější, jejichž cestu fotbalovým životem bude Fotbalová asociace (FAČR) sledovat.

Dva roky poté, co se díky fungování osmi RFA dostavují první viditelné úspěchy ve výchově hráčů, se FAČR rozhodla k zajímavému kroku. „Jsme příjemně překvapení tím, že se konkrétní zlepšení a vývoj hráčů, kteří přišli do akademií, dostavily už v poměrně krátké době. Rádi bychom, aby tento vzestupný trend pokračoval, a chtěli bychom, aby to veřejnost společně s námi mohla sledovat. Je samozřejmě těžké teď říkat, kdo je nejtalentovanější, a proto jsme to udělali formou náhodného výběru v každé akademii. Kluci byli mimořádně šikovní, máme z toho dobrý pocit a o to těžší bylo vybírat" poznamenal k akci vicemistr Evropy a patron projektu RFA Karel Poborský.

Pro osm vylosovaných hráčů z akademií připravili Antonín Barák starší s kolegou Jiřím Vorlickým zábavný trénink, během kterého společně s fotbalisty A-týmu Vladimírem Daridou, Antonínem Barákem, Janem Klimentem a Markem Suchým, měli vybrat dvojici, jejíž cestu bude FAČR monitorovat.

„Byl jsem až překvapený, jak šikovní kluci tady byli, a věřím, že z nich vyrostou dobří hráči. Akademie zjevně mají něco do sebe, protože i ten trénink kluky bavil a hned v něm dokázali používat věci, které se v jeho začátku učili," popisoval Vladimír Darida.

„Projekt je určitě skvělý, kluci jsou dobře vedení a kdo z nich to bude mít rád, tak u fotbalu zůstane a já bych byl rád, kdyby se mezi nimi objevili hráči pro reprezentační áčko. Jsou hrozně šikovní, osobně si nepamatuju, že bychom my tohle uměli, když jsme byli v jejich věku," dodává s úsměvem kapitán reprezentace Marek Suchý.

Mezi fotbalisty vyčnívali ale i brankáři, přičemž jednoho z nich si vybral jako budoucí naději Antonín Barák mladší. „Všichni tady byli šikovní, ale mně se jeden z gólmanů extra líbil, takže jsem kromě jednoho hráče vybral i brankáře," vysvětlila posila Udine.

Na jednom hráči se všichni v podstatě shodli, druhé jméno bylo pokaždé jiné. Jan Kliment vybral menšího šikulu, který svými černými kopačkami nápadně připomínal Klimentovo představení na Euru 2015. „Je pravda, že kopačky měl stejné, ale kvůli tomu jsem ho samozřejmě nevybral. Uměl to s balonem a byl správně drzý," poukázal na obounohého špunta Kliment.

„Sledovat pozorněji budeme všechny, kteří tu byli. Musíme poděkovat trenérům v akademiích i jejich kolegům na okresech a krajích. Je zřejmé, že výběr hráčů je výborný, protože se tady sešla skupina fotbalistů, kteří byli mimořádně zajímaví. Rádi bychom měli zdokumentovaný jejich vývoj a věříme, že by mohli jít ve stopách Poborského, Nedvěda, Rosického nebo Čecha. Může se stát, že nakonec jeden z kluků bude místo profesionálního fotbalisty třeba chirurg. I tak to má smysl, protože současná vize výchovy fotbalistů si zakládá i na vzdělání, zdraví a osobnostním rozvoji," vysvětluje autor myšlenky Ondřej Lípa.

Hodinový trénink v podobě střelby a přihrávky v klidu i pohybu, techniky s míčem, akrobatického zakončení a nakonec samotné hry byl zábavný i náročný. „Kluky jsme museli trochu připravit i na to, že kolem nich najednou bude víc lidí, kteří je budou sledovat. Přece jen jsou to ještě malé děti a každé je jinak temperamentní," dodává Antonín Barák starší, který momentálně s Jiřím Vorlickým vede reprezentaci U15 a společně určují i metodiku práce v akademiích.

„Je skvělé, když se ti začínající s úspěšnými takto propojí. Kluci si alespoň pomyslně mohou sáhnout na ty, v jejichž stopách by chtěli a mohli ve svém fotbalovém růstu jít. Tohle je směr, kterým chceme jít i my," uzavírá hodnocení akce Generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Washington - Boston 2:0

Pastrňák vyšel v bitvě proti Ovečkinovi naprázdno. Boston ztratil naději na první příčku
NačítámNačíst další články