Hlavní obsah

Šance na baráž? Bídná... Ani matematika Čechům nepřeje

Belfast

Často používané klišé, že každý bod se počítá, platí v kvalifikaci fotbalového mistrovství světa 2018 v Rusku dvojnásob. A nad českou reprezentací sviští jako neúprosný bič. Jednak Jarolímův tým nemá zdaleka jisté, že se ve skupině C dokáže dostat aspoň na druhou příčku. Navíc mu hrozí, že pokud by se před Severní Irsko přece jen dostal, vzhledem k velkému počtu poztrácených bodů se ani tak do baráže nemusí dostat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michael Krmenčík si kryje míč před Matthiasem Ginterem.

Článek

Postupový klíč v evropské části kvalifikace je daný. Vítězové devíti skupin postupují do Ruska přímo, osm týmů s nejlepší bilancí z druhých míst si zahraje baráž o čtyři zbývající místa. Jednomu nešťastníkovi tudíž zbydou jen oči pro pláč, ani druhá příčka ve skupině mu nepomůže.

Klidně to mohou být Češi, pokud tedy vůbec skončí druzí...

Národní tým hraje v pondělí v Severním Irsku a jedině výhra mu ještě před říjnovým vyvrcholením skupiny udrží naději. Ostrovní soupeř si naopak případným bodovým ziskem v Belfastu může definitivně zajistit druhou příčku.

Darida a spol. ztrácejí ze třetího místa na Severní Irsko už sedm bodů a k posunu na druhou pozici potřebuje všechny tři zbylé zápasy vyhrát a zároveň doufat, že Ostrované už nezvítězí. Ani taková konstelace ale nakonec nemusí stačit, protože Češi by pak mohli být nejhorším týmem z druhých míst.

Aktuální pořadí týmů z druhých míst:
1.Portugalsko (B)40120:312
2.Slovensko (F)40210:312
3.Švédsko (A)31213:710
4.Severní Irsko (C)3117:210
5.Řecko (H)2406:210
6.Chorvatsko (I)3115:210
7.Itálie (G)3119:710
8.Irsko (D)2406:410
9.Černá Hora (E)2129:77
Česká rep. (C)1324:76

Rozhodne redukovaná tabulka

Pro vytvoření porovnávací tabulky se škrtají výsledky s posledním týmem z příslušné skupiny. Situace se tak může ještě výrazně změnit. Jednak v každé skupině zbývají ještě tři kola, navíc se mohou změnit jak týmy na druhém, tak někde i na posledním místě.

Současní matematika ovšem Čechům vůbec nepřeje. V případě tří zbývajících výher a odečtu zisku se San Marinem se mohou v redukované tabulce dostat maximálně na 12 bodů (zatím mají jen 6). Třeba Portugalci a Slováci mají 12 bodů již nyní, většina dalších druhých je aspoň na deseti. A nejhorší Černá Hora je na sedmi...

Ani matematika zkrátka českým nadějím na postup nenahrává.

„Kdybychom získali bod s Německem, určitě by pozice do zbývajících zápasů byla lepší. Teď nezbývá nic jiného než vyhrát všechna tři utkání a doufat, že Irové něco ztratí," poukazuje trenér Karel Jarolím. „V Belfastu nás zkrátka čeká zápas o šest bodů. Už není jiné cesty, než utkání zvládnout," dodává kouč.

Reklama

Související témata: