Hlavní obsah

Jarolím rezignaci nechystá. Půjdu teď za Peltou, poukazuje kouč na bizarní situaci

Belfast

Kvalifikace o postup na mistrovství světa 2018 v Rusku je již dvě kola před koncem základní skupiny prohraná. Dost tristní výsledek fotbalové reprezentace, která se nepodívá ani do baráže. Jenže má vůbec současný národní tým na víc, než za poslední rok předvedl? „S lepším trenérem,“ pokouší se kouč Karel Jarolím o hořký bonmot poté, co jeho mužstvo porážkou 0:2 v Severním Irsku ztratilo poslední naději. Jedenašedesátiletý trenér má s FAČR smlouvu ještě na rok s dvouletou opcí. A rezignovat se nechystá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Karel Jarolím v akci.

Článek
Fotogalerie

Jarolím o konkurenci na pravém obránci

Trenér národního týmu Jarolím hodnotí výkon Filipa Nováka

Otázka, která musí zaznít. Neskončíte po zpackané kvalifikaci sám...?

Nerad prohrávám, těžko se s vyřazením smiřuji. Je to pro mě strašně těžké. Svou pozici ale teď neřeším, zbývají nám ještě dva zápasy do konce kvalifikace. Každopádně mám chuť dál dělat fotbal.

Když jste před rokem reprezentaci přebíral, tehdejší předseda asociace Miroslav Pelta avizoval, že je realista. A že pokud se ze skupiny, v níž je Německo, nepostoupí na mistrovství světa...

...že mě nezastřelí!

Tak, že to nebude důvod vás odvolat, takže s vámi počítá na celý čtyřletý cyklus. Ale teď?

Pan Pelta už tady není, situace se pořádně změnila. Asi se přece jen půjdu pana Pelty zeptat. Nevím, co budu dělat. Teď mám aspoň čas chvíli přemýšlet... (Pelta kvůli dotační aféře rezignoval, valná hromada nového předsedu nezvolila a asociaci řídí místopředseda Roman Berbr - pozn. red.)

V Belfastu jste prohráli zápas poslední naděje. O šampionát jste však přišli mnohem dřív, že?

V Severním Irsku došlo na situaci vabank, nebylo co kdy napravovat. Poztráceli jsme body hlavně v domácím prostředí. Se Severním Irskem a Ázerbájdžánem. Také v Norsku jsme při troše štěstí mohli vyhrát, s Německem jsme zase smolně přišli o bod. Hrálo by se líp, kdybychom měli o tři čtyři body víc.

Sám jste uznal, že jste v Belfastu byli jaloví a hráli jen po vápno. Bolest, která vás provázela celou skupinou...

Bohužel. Potřebujeme kreativní a efektivní hráče, což je problém. Všechno by bylo jednodušší, kdyby ofenzivní hráči hráli v dobrých evropských klubech a byli tam oporami. Pak by i práce v nároďáku samozřejmě byla jiná.

Bude těžké najít motivaci pro závěrečné zápasy v Ázerbájdžánu a se San Marinem?

Jestli tam budu... (úsměv) Jestliže se však nastolila nějaká cesta, je třeba po ní jít. Stále je o co hrát. Každý dobrý výsledek je důležitý pro sebevědomí, stejně tak body do koeficientu. Pořád půjde o zápas národního týmu, který by neměl být všední pro nikoho.

A dál...?

Jsme stále ve fázi hledání. I když myslím, že se trochu pohnulo k lepšímu. Je vidět, že zdravé hráče máme. Na nich je pak třeba stavět. Na silných charakterech vedle fotbalových dovedností.

Měl by trenér Karel Jarolím odejít od reprezentace?
Ano
41,2 %
Ne
58,8 %
Celkem hlasovalo 25102 čtenářů.

Reklama

Související témata: