Hlavní obsah

Gebre Selassie tuší, že si na MS nikdy nekopne. Vaclík vidí v reprezentaci velký potenciál

dos, elt (Belfast)Sport.cz

Třicet let, žádný věk. Jinak ovšem uvažuje fotbalista, který právě ztratil naději postoupit na světový šampionát. A další zase přijde až za čtyři roky. „Nejspíš jsem přišel o poslední šanci. Já už si asi nikdy na mistrovství světa nezahraju,“ říká hořce Theo Gebre Selassie. Porážkou 0:2 v Severním Irsku reprezentace definitivně odepsala zase další kvalifikaci. A lze se jen dohadovat, jaký vývoj nabere dál.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Karel Jarolím (vpravo) a Theodor Gebre Selassie během tréninku.

Článek
Fotogalerie

Jarolím o konkurenci na pravém obránci

Trenér národního týmu Jarolím hodnotí výkon Filipa Nováka

Všichni do jednoho vám řeknou, že národní tým má na víc, než ve zpackané kvalifikaci předvedl. Věřte jim ale, když pravda leží na hřišti. A na něm se už hezky dlouho trápí.

„Určitě máme na víc. Páteční zápas s Německem to jasně ukázal," poukazuje bundesligový legionář Theo Gebre Selassie na nadějnou partii s mistry světa.

Hezká slova. Jenže pánové, ztratit šanci již dvě kola před koncem skupiny...?

Po špatném startu už jen doháněli...

„Věřil jsem, že na MS postoupíme. Že se tam prokoušeme. Všichni jsme věřili, že jsme schopni se kvalifikovat minimálně přes baráž. Jenže po špatném startu jsme pořád už jen něco doháněli a nebyli schopní vyhrávat. I proto zhasla naděje na baráž tak brzy," kaboní se brankář Tomáš Vaclík.

Češi teď dokonce klesli až na čtvrté místo za Ázerbájdžán. „Skupina byla hratelná, ale za nás mluví výsledky. A ty byly špatné. Něco skončilo, teď zase něco nového musí začít," přemítá obránce Filip Novák.

„Máme daleko větší sílu, bohužel v Belfastu jsme ji nepotvrdili. Ani v předchozích zápasech," dodává sedmadvacetiletý bek.

Národní tým po loňském ME hodně omládl, třicátníků v něm zůstalo minimum.

O mladé je zájem, kvituje Vaclík

„Tým se během kvalifikace tvořil, protočila se spousta hráčů. Včetně mladších. Něco se hledalo, zkoušelo. A i když jsme kvalifikaci nezvládli, věřím, že nám do budoucna pomůže. Že zkušenosti, které jsme nabrali, zužitkujeme v dalším cyklu. Mužstvo má velký potenciál," ujišťuje gólman Vaclík.

Další argumenty přidává hned vzápětí. „Máme mladé kluky, kteří se už prosazují v dobrých klubech a soutěžích. A poslední přestupní termín ukázal, že je o ně zájem ještě o stupeň výš," říká gólman Basileje.

Konkrétně? „Jankto, Krejčí, Kadeřábek, Kalas... Také Marek Suchý plní roli kapitána výborně. Teď se ukázal i debutant Bořil. A na posledním srazu s námi ani nebyl Patrik Schick. Budoucnost černě nevidím. Jsem přesvědčený, že překleneme současné období a zkušenosti zúročíme získ již v kvalifikaci na mistrovství Evropy," zůstává Vaclík optimistou.

Reklama