Hlavní obsah

Slováci pokukují po baráži. Ve Skotsku to bude kdo s koho, kvituje Kozák, že jeho přání se splnilo

Londýn/Praha

Ve fotbalovém chrámu v londýnském Wembley sice Slováci nakonec prohráli, ale jejich kouč Ján Kozák si přesto oddechl. „Přál jsem si, abychom po kvalifikačním dvojzápase se Slovinskem a Anglií měli situaci pod kontrolou a nebyli závislí na výsledcích ostatních utkání. A k tomu došlo, i když se v naší skupině odehraje v říjnu ještě velké drama,“ připomněl Kozák po pondělní prohře s Anglií 1:2, že z tria aspirantů na druhou příčku k ní má nejblíž právě Slovensko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slovenský trenér Ján Kozák (vpravo) na archivním snímku během přátelského utkání s Českem. V popředí český kouč Pavel Vrba.

Článek
Fotogalerie

Na evropský šampionát ve Francii Ján Kozák slovenskou reprezentaci přivedl, tam s ní společně s Walesem a Anglií postoupil ze skupiny do osmifinále a až porážka s Německem jeho svěřence vyřadila.

Potřetí ve Wembley nejodvážněji

Teď narazil na Angličany znovu. Už potřetí během posledních čtrnácti měsíců. Loni v červnu v Toulouse ve skupině evropského šampionátu uhráli Slováci s reprezentací Albionu bezgólovou remízu, loni v září ji v rozbíhající se kvalifikaci o MS 2018 podlehli doma 0:1, po roce s ní ve Wembley prohráli 1:2.

„Tentokrát jsme hráli mnohem odvážněji než v předchozích dvou zápasech. Drželi jsme míč, předvedli pěkné kombinace, připravili si dost gólových příležitostí. Podařilo se nám prostě si to s Angličany fotbalově rozdat," kvitoval Ján Kozák vystoupení svých svěřenců ve Wembley, kde zanechali výkonem i hrou velice dobrý dojem.

„Domácí byli o jeden gól lepší, ale my měli fantastický úvod a kus prvního poločasu jsme sehráli výtečně. Jen škoda standardní situace před přestávkou, po níž jsme inkasovali vyrovnávací branku," uznával kouč slovenské reprezentace, že vítězství Anglie bylo nakonec spravedlivé.

„Chlapci ze sebe vydali všechny síly, ale nestačilo to. Hlavně na začátku druhého poločasu soupeř, který po vyrovnání už nemusel pospíchat, přitlačil, připravoval si nebezpečné situace a nakonec dal vítězný gól," glosoval prohru Kozák, který pochopitelně ve Wembley vsadil na osvědčenou stoperskou dvojici Škrtel - Ďurica. Oba totiž byli v předchozím zápase proti Slovinsku vykartovaní a hrát nesměli.

Teprve říjen rozhodne

„Neváhal jsem ani chvíli, zda je postavit. Devadesát zápasů, které spolu odehráli, se nedá ničím nahradit," připomínal, že zkušenosti Škrtela s Ďuricou jeho týmu moc a moc pomohly. Ve Wembley i k tomu, že Slovensko má boj o druhou příčku ve skupině a baráž dál ve svých rukou.

Slovensko na druhém místě momentálně figuruje s náskokem jednoho bodu před Skotskem a Slovinskem. Rozhodnutí by mohlo padnout už 5. října, kdy Skotové hrají právě se Slováky a Anglie bude hostit Slovinsko.

Zbývající program skupiny F
5. října: Skotsko - Slovensko, Anglie - Slovinsko, Malta - Litva.
8. října: Slovensko - Malta, Slovinsko - Skotsko, Litva - Anglie.

„Bude to sice v říjnu drama, ale jen dobře, že bude ještě o co hrát. Ve Skotsku to bude zápas kdo s koho," kvitoval kouč slovenské reprezentace Ján Kozák, že jeho tým si může vybojovat účast v baráži sám.

Pokud by totiž ve Skotsku vyhrál, dostal by se po odpočtu bodů získaných v zápasech s Maltou na 15 bodů, které mu baráž zaručí.

Probojují se fotbalisté Slovenska do baráže?
Ano
84,8 %
Ne
15,2 %
Celkem hlasovalo 3300 čtenářů.

Reklama

Související témata: