Hlavní obsah

FAČR reaguje na Němce: Žádné pochybení se nestalo

Praha

Podle Fotbalové asociace ČR je v praxi nemožné, aby zabránila problémovým fanouškům v koupi vstupenky na zápas. Reagovala tak na kritiku předsedy německého svazu Reinharda Grindela po utkání kvalifikace mistrovství světa v Praze, které několik hostujících fanoušků narušilo nacistickými gesty.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ze zápasu mezi Českem a Německem v kvalifikaci o postup na MS 2018.

Článek

Incidentem z pátečního utkání, které domácí výběr s úřadujícími mistry světa prohrál 1:2, se začala zabývat i disciplinární komise světové federace FIFA. Kvůli použití pyrotechniky, vhazování předmětů a vniknutí fanouška na hrací plochu je vyšetřována také FAČR.

"Jakákoliv záležitost ticketingového charakteru není součástí disciplinárního řízení FIFA," uvedla asociace v prohlášení. "V rámci řešení situace a prevence podobných událostí do budoucna jsme nicméně v úzkém kontaktu s kolegy z německého fotbalového svazu," dodala.

Zápas narušila skupinka asi dvou stovek fanoušků nacistickými gesty a písněmi. Německý svaz po utkání prohlásil, že chuligáni se k lístkům dostali mimo oficiální kanál německého svazu a Grindel uvedl, že v zemích jako ČR a San Marino není možné zajistit kontrolovaný prodej vstupenek.

"Našich 1200 lístků bylo distribuováno přes fanklub národního týmu a po uvedení osobních údajů. Navíc byly fanouškům dodány až v den zápasu," řekl agentuře SID Grindel. "Chuligáni se museli dostat ke vstupenkám přes českou stranu, která navíc věděla, že se v Praze vyskytují. Proto bychom čekali odpovídající opatření u vstupů na stadion," dodal.

FAČR však jakékoliv pochybení odmítla. "Ticketingový systém používaný FAČR splňuje standardy pro prodej vstupenek na sportovní či kulturní události. Nicméně nemáme k dispozici kompletní seznam ́problémových či rizikových fanoušků z jednotlivých evropských zemí. A i v případě existence takového systému je v praxi nemožné zabránit jim v získání vstupenky," uvedla.

Asociace nyní zjišťuje, jak se početná a organizovaná skupinka na utkání dostala. "Bohužel je pravdou, že jsme opakovaně zaznamenali pokusy o přeprodej vstupenek - např. na serveru viagogo.com," uvedla s tím, že všechny sektory, kde se problémoví příznivci vyskytovali, byly vyprodány dlouho před zápasem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články