Hlavní obsah

Anglie - Slovinsko 1:0Němečtí obhájci a Angličané postoupili na mistrovství světa! Lewandowski má dva rekordy

Aktualizováno

Na mistrovství světa se dnes kvalifikovali fotbalisté Německa a Anglie. Němečtí obhájci titulu v české skupině zvítězili v Severním Irsku 3:1, Angličané doma zdolali Slovinsko 1:0. Situaci si hodně zkomplikovalo Slovensko, které i s brankářem Sparty Martinem Dúbravkou prohrálo ve Skotsku 0:1 a propadlo se na třetí místo skupiny F o dva body za čtvrtečního soupeře.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Harry Kane se raduje! Kanonýr Tottenhamu vstřelil jediný gól Anglie v utkání se Slovinskem a domácí tak postupují na MS.

Článek
Fotogalerie

Němcům stačil k jistotě postupu bod, ale výběr trenéra Joachima Löwa neponechal nic náhodě a vyhrál i devátý kvalifikační duel. Už během úvodních 21 minut se trefili Sebastian Rudy a Sandro Wagner. V 86. minutě přidal třetí branku Joshua Kimmich, v nastavení už pouze snížil Josh Magennis.

Angličané na hřišti Slovinska remizovali 0:0 a také v Londýně to dlouho vypadalo na bezbrankový výsledek. Kanonýr Harry Kane ale ve čtvrté minutě nastaveného času rozhodl o těsném vítězství domácích.

Už deset jistých

Šampionát zná už deset účastníků. Vedle Německa, Anglie a Ruska, kde se turnaj v příštím roce uskuteční, si účast na MS zajistily také Belgie, Brazílie, Mexiko, Japonsko, Jižní Korea, Írán a Saúdská Arábie.

San Marino, které se v neděli v Plzni utká s českým týmem, doma podlehlo Norsku 0:8 a ani v devátém kvalifikačním duelu nebodovalo.

Rozhodl vlastní Škrtelův gól

Slováci hráli ve Skotsku už od 23. minuty bez vyloučeného Roberta Maka, jenž dostal druhou žlutou kartu za simulování. Slováci dlouho drželi remízu, až minutu před koncem rozhodl smolným vlastním gólem Martin Škrtel. Slováci budou bojovat o druhé místo a baráž v neděli proti Maltě, zatímco Skoty čeká zápas ve Slovinsku.

Polsko zvítězilo v Arménii jasně 6:1 a ve skupině E skončí nejhůř druhé. Postupové oslavy svěřenců Adama Nawalky oddálilo Dánsko, které zvítězilo v Černé Hoře 1:0 gólem Christiana Eriksena.

Kanonýr Lewandowski

Hattrickem se v Jerevanu blýskl kapitán Robert Lewandowski a s 50 góly se stal nejlepším střelcem v historii polské reprezentace. Kanonýr Bayernu Mnichov rovněž s 15 zásahy v jedné kvalifikaci MS vylepšil rekord Portugalce Cristiana Ronalda a někdejšího jugoslávského reprezentanta Predraga Mijatoviče.

Poláky poslal do vedení už ve druhé minutě Kamil Grosicki. Mezi 18. a 25. minutou přidal další dva góly ze standardních situací Lewandowski. Devětadvacetiletý kanonýr překonal polský střelecký rekord, který s 48 zásahy držel Wlodzimierz Lubaňski.

Krátce před pauzou snížil Oganes Ambarcumjan, ale i druhý poločas patřil Polákům. V 58. minutě se prosadil Jakub Blaszczykowski a chvíli po něm Lewandowski zkompletoval hattrick. Na 6:1 uzavřel v poslední minutě náhradník Rafal Wolski.

Výsledky čtvrtečních zápasů kvalifikace MS 2018 ve fotbale:
Skupina E:
Jerevan: Arménie - Polsko 1:6 (1:3)
Branky: 39. Ambarcumjan - 18., 25. a 64. Lewandowski, 2. Grosicki, 58. Blaszczykowski, 89. Wolski. Rozhodčí: Jug (Slovin.).
Podgorica: Černá Hora - Dánsko 0:1 (0:1)
Branka: 16. Eriksen. Rozhodčí: Kuipers (Niz.).
Ploješť: Rumunsko - Kazachstán 3:1 (1:0)
Branky: 33. a 38. z pen. Budescu, 73. Keserü - 83. Turysbek. Rozhodčí: Schärer (Švýc.).
Skupina C:
Belfast: Severní Irsko - Německo 1:3 (0:2)
Branky: 90.+3 Magennis - 2. Rudy, 21. Wagner, 86. Kimmich. Rozhodčí: Makkelie (Niz.).
Serravalle: San Marino - Norsko 0:8 (0:4)
Branky: 40., 48. a 68. M. Elyounoussi, 15. z pen. a 17. King, 8. vlastní D. Simoncini, 59. Selnäs, 87. Linnes. Rozhodčí: Dallas (Skot.).
Sestava San Marina: A. Simoncini - Brolli, D. Simoncini, Cevoli, Grandoni - Cervellini (80. D. Rinaldi) - F. Berardi (67. Bonini), Gasperoni, Battistini, Palazzi - Bernardi (89. Tomassini). Trenér: Manzaroli.
Utkání Ázerbájdžán - Česko zde.
Skupina F:
Londýn: Anglie - Slovinsko 1:0 (0:0)
Branka: 90.+4 Kane. Rozhodčí: Zwayer (Něm.).
Glasgow: Skotsko - Slovensko 1:0 (0:0)
Branka: 89. vlastní Škrtel. Rozhodčí: Mažič (Srb). ČK: 23. Mak (Slovensko).
Ta'Quali: Malta - Litva 1:1 (1:0)
Branky: 23. Agius - 53. Slivka. Rozhodčí: Hovhannisjan (Arm.).

Reklama

Související témata: