Hlavní obsah

Berbr popravil Jarolíma v přímém přenosu. Užší kontakt s agenty odmítám, hájí se kouč

Praha

Reprezentační trenéři končili po kvalifikačním zmaru u národního týmu všelijak, ale žádný z předchůdců současného kouče Karla Jarolím nezažil takovou popravu, jako on. A dokonce v přímém přenosu! A to byl třeba na Jozefa Vengloše po blamáži na světovém šampionátu ve Španělsku (1982) rozezlený celý národ od Aše až po Košice. Jarolím sice bude na rozdíl od Vengloše u reprezentace dál pokračovat, ale s sebou si ponese stigma, které na něm zanechalo hodnocení a výroky momentálního vládce nad českým fotbalem Romana Berbra v den zúčtování.

Místopředseda FAČR Roman Berbr kritizuje Karla JarolímaVideo: Sport.cz

 
Článek

Berbr o smlouvě s Jarolímem - Když ji dělal s trenérem minulý předseda, udělal ji prostě takhle. S časovým úsekem, který se nedá vypovědět, s tím, že celková smlouva končí až v roce 2020 a neobsahuje trenérovu sportovní odpovědnost. Pan Pelta si zřejmě představoval, že postoupíme na mistrovství světa. My komplikovanou smlouvu s trenérem dodržíme do 31. července příštího roku, ale ještě před tímto datem se rozhodneme, zda bude pokračovat a za jakých podmínek, anebo zda se rozejdeme. Problém je totiž v tom, že smlouva s Jarolímem neobsahuje sportovní odpovědnost.

Berbr o trenérově odpovědnosti - Do smlouvy chceme zakomponovat klauzule, které musí trenér splnit. Vyhrát příští rok na podzim skupinu evropské Ligy národů o třech účastnících a postoupit na EURO 2020. V případě, že neuspěje v Lize národů, je dostatek času na výměnu trenéra, protože kvalifikace o EURO 2020 se losuje až v prosinci. Pokud by Jarolím s podmínkami nesouhlasil, umožní nám ukončit smlouvu dřív. Nebude nechávat jednání s trenérem na nový výkonný výbor, který bude zvolen na prosincové valné hromadě, jednat budeme my a do konce roku budeme určitě hotoví.

Berbr o financích se smlouvou spojených - V Jarolímově smlouvě je pochopitelně finanční klauzule obsažená, jako je obsažená v každé smlouvě. Ale ta nás netrápí. A o její finanční náročnosti jsme vůbec nedebatovali.

Trenér namítá, že smlouvu ukončit lze, rád by ale pokračoval
Na dnešním zasedání výkonného výboru jsem předložil analýzu působení u reprezentačního mužstva ČR v kvalifikaci MS. Základními body bylo pojmenování příčin neúspěchu, kterými konečné umístění v kvalifikační tabulce jednoznačně je, a zároveň plán pro budoucí období. Následná debata byla velmi věcná. O to víc mě překvapily závěry výkonného výboru prezentované na tiskové konferenci. Nebráním se sportovní kritice, která po dosažených výsledcích přišla. Veškerá témata rád proberu s vedením FAČR i případnými fotbalovými experty.
Na dnešním jednání však konkrétní dotazy nepřišly a nebylo tak možno na ně reagovat. Velmi důrazně se však musím hradit proti spekulacím ohledně mého užšího kontaktu s fotbalovými agenty a potažmo jejich vlivu na tvorbu jednotlivých nominací. Je to nesmysl, který mě poškozuje po lidské i profesní stránce. Stejně tak nejsou pravdivé prezentované informace ohledně mé stávající smlouvy. Možnosti jejího ukončení samozřejmě jsou a je jen v gesci výkonného výboru, zda budou uplatněny.
Předpokládám, že zástupci vedení FAČR se budou chtít v následujících dnech potkat a probrat budoucí vývoj. Budu rád, pokud budu moci v rozdělané práci pokračovat. Na druhou stranu bych nechtěl působit v prostředí, které by mou práci považovalo za nekvalitní či dokonce kontraproduktivní.

Berbr o Jarolímově analýze - Nebyla jednoznačně dobře přijata, protože nebyla konkrétní. Je nutné pojmenovat stav, jaký je. Neschovávat se za tím, že kvalifikace je za námi, že to byla doba hledání a je to začátek, že jsme se někam posunuli. Opak je pravdou. Je konec neúspěšné kvalifikace, nepostoupili jsme na mistrovství světa, žebříčkem FIFA padáme na úroveň Jamajky a Maroka. Chceme od vedení reprezentace zdravou sebereflexi, což nepředvedlo. Zklamalo nás, jak se Jarolím obhajoval.

Berbr o případné trenérově abdikaci - Kdyby s ní přišel, přijali bychom ji.

Berbr o pozitivech - Nastupovali mladí hráči, kteří mají chuť za reprezentaci hrát. Jsme ve druhé soutěži Ligy národů a zůstali jsme ve třetím koši pro los mistrovství Evropy 2020.

Berbr o negativech - Neskončili jsme ani na druhém místě, i když jsme měli jednu ze dvou nejlehčích kvalifikačních skupin. Předváděli jsme komplikovaný, pomalý a neproduktivní fotbal. Nemáme lídra, nemáme Kvašňáka, Nedvěda ani Horvátha. Jde o úkol pro trenéra a vedení reprezentace. Nebyli jsme spokojeni s domácími zápasy se Severním Irskem a Ázerbájdžánem, s druhým poločasem v Norsku, kdy nastal totální chaos. Největší zklamání přineslo utkání v Severním Irsku. Považujeme za jasnou trenérovu chybu obrannou sestavu, která byla totožná, jako v domácím střetnutí proti Německu, přestože jsme museli v Irsku vyhrát. Trenérovu argumentaci, že jsme měli větší držení míče, považujeme za výmluvu. Navíc jsme se dozvěděli, že se nečekalo, že Irové budou hrát tak špatně. Přitom jsme měli na jejich zápasech pozorovatele a viděli je na videu.

Berbr o vlivu agentů na trenéra - Výbor je znepokojen informacemi o vlivu agentů na nominace. Konkrétně mluvit nebudu, protože jde o vnitřní záležitost asociace., Každopádně budu s Karlem mluvit často a budu chtít, aby mi vysvětloval, proč vybral právě toho či onoho hráče. Kádr by měl být stabilní a ne, aby se v něm hned objevil i někdo, kdo odehraje dva zápasy a dá dva góly. Ale právo veta si v žádném případě neusurpuji, zbude mi jen se chytat za hlavu.

Berbr o realizačním týmu - Nepanuje z něj nadšení. Jeho složení budeme řešit s manažerem reprezentace Jaromírem Šeterlem, který zatím u národního týmu zůstává. Některým jeho členům končí smlouvy a nebudou prodlouženy.

Berbr o dalších výtkách Jarolímovi - Odmítám poslouchat důvody, proč to nešlo, kdo má jaké podmínky v jiných reprezentacích a různé výmluvy. Musí jasně pojmenovat problém a přijít s jeho řešením. Soustředit se na sebe, své možnosti a hru. Přestat říkat, že věříme, že to dobře dopadne. I turistika spojená s hledáním hráčů musí přestat. Je nutné si uvědomit. že Liga národů a postup na mistrovství Evropy je nyní úkolem prestižním a finančním rovněž. Věřit nestačí.

Reklama