Hlavní obsah

Ta byla přísná! Žádný div, že Severní Irové po verdiktu rumunského sudího zuřili

Befast/Praha

I Ivánek z proslulých korupčních odposlechů by si povzdechl: „Ta byla přísná.“ Není tudíž divu, že kouč Severních Irů po prvním barážovém duelu se Švýcarskem zuřil. Pokutový kop, který rumunský sudí Hategan v 58.minutě nařídil a jenž rozhodl o výhře reprezentace helvétského kříže, byl víc než problematický. „Hněv vládne i v kabině. Neuvěřitelné, že sudí nařídí pokutový kop poté, co míč zasáhl našeho hráče spíš do ramene či zad než do paže,“ dával Micheal O´Neill průchod křivdě, kterou cítil on i všichni jeho svěřenci, o domácích příznivcích nemluvě.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Fotbalisté Švýcarska vstřelili vítězný gól prvního utkání baráže o postup na MS 2018 z penalty. Domácí se hodně zlobili.

Článek

Postupové šance Severních Irů po domácí prohře 0:1 samozřejmě devalvovaly, takže rozhořčení se není co divit.

„Ještě v žádném zápase, jehož jsme byl aktérem, jsem takovýto verdikt neviděl. A na takovéto úrovni už vůbec ne," rozčiloval se trenér O ´Neil a upozorňoval, že ani Švýcaři ruku nereklamovali a penalty se nedožadovali.

„Střílel jsem na bránu a nevím, zda se Evans dotkl míče rukou či nikoli, takže nemohu posoudit, jestli měl rozhodčí pokutový kop pískat," volil před kamerami Sky Sports diplomatická slova Švýcar Xherdan Shaqiri.

„Přitom sudí byl pět šest yardů od celé situace, takže ji musel vidět jasně, Zvláště, když mu nikdo nestínil a nebránil ve výhledu," vyčítal trenér Irů rumunskému arbitrovi, že jeho tým hanebně podtrhl.

Corry Evans měl skutečně ruku u těla, otáčel se ke střele zády, míč ho trefil do ramene. Jenže i tak přišla penalta, z níž Rodríguez rozhodl.

„Přitom jsem neměl ruku v nepřirozené poloze, natož abych s ní šel proti míči. Bylo to od rozhodčího hanebné a zničující," reagoval „viník" Evans, který dostal navíc žlutou kartu, takže v nedělní odvetě nesmí nastoupit.

„Nejdřív jsme mysleli, že píská faul nebo ofsajd. A on nařídí penaltu," zlobil se kouč Severních Irů, který nemohl přijít rumunskému rozhodčímu na jméno i proto, že Švýcaru Schärovi udělil za ostrý zákrok na Dallase jen žlutou kartu.

„A přitom to bylo na hranici červené," připomínal i další křivdu, která se jeho celku udála a přispěla k tomu, že se sen Severních Irů o postupu na světový šampionát hodně vzdálil. Mezi fanoušky se na sociálních sítích dokonce rozproudila vášnivá diskuse, že za verdiktem rumunského rozhodčího skrývá záměr FIFA. Generalita světového fotbalu sídlí ve Švýcarsku, a proto si přála, aby na mistrovství světa postoupil tým helvétského kříže.

„Vyřazeni ještě nejsme. Křivda a nespravedlnost nám naopak dodají motivaci do odvety," bránil se trenér O´Neill názorům, že se se Severní Irsko na mistrovství světa ani po 32 letech nepodívá.

I víra, že fotbalové prokletí nemůže jeho svěřence přece provázet věčně, přitom zazněla. O´Neill totiž připomněl osmifinále loňského mistrovství Evropy ve Francii, kde v zápase s Walesem rozhodl o vyřazení Severních Irů vlastní gól obránce McAuleyho.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články