Hlavní obsah

Apokalypsa, katastrofa, nesnesitelná fotbalová hanba! naříkají italská média

Itálie se vzpamatovává ze šoku, fotbaloví fanoušci polykají hořké slzy zklamání! Jejich hrdinové budou na světovém šampionátu, který hostí příští rok Rusko, chybět. Po dlouhých 60 letech! V barážovém dvojzápase nedokázaly italské hvězdy ani jednou překonat obranný švédský val a o postupu severského celku tak rozhodl šťastný gól z 61. minuty prvního utkání ve Stockholmu v podání Jakoba Johanssona, který se trefil v národním celku poprvé.

Foto: Beatrice Larco, ČTK/AP

Komentáře italských deníků se po nevydařeném vystoupenífotbalistů v baráži nesou v kritickém tónu.

Článek
Fotogalerie

„Konec! Apokalypsa," přirovnal vyřazení Squadry Azzury k zániku světa renomovaný list Gazetta dello Sport. Corriere dello Sport zase píše o pondělní odvetě, v níž čtyřnásobní mistři světa v Miláně přes jasnou dominanci v poli jen remizovali se skandinávským soupeřem 0:0, jako o „nesnesitelné fotbalové ostudě" a „nesmazatelné skvrně." "Tragédie, katastrofa, všechno je pryč! Náš fotbal je v hluboké krizi."

Po závěrečném hvizdu domácí hráči zničeně popadali na trávník, slzám se neubránil ani Gainluigi Buffon: „Je mi to moc líto, hlavně kvůli celému italskému fotbalu. Nedosáhli jsme na něco, co má přesah do celé společnosti," uvedl devětatřicetiletý italský reprezentační rekordman po 175. utkání, po němž ohlásil konec v národním týmu.

Rezignace? Zatím ne, říká kouč

„Arrivederci, Italia! Katastrofa má tmavě modrou barvu a příchuť slz Gigiho Buffona, jehož srdce je zlomené! Šestá účast na světovém šampionátu, díky níž by vstoupil do historie, pro něho zůstane jen nesplněným snem," napsal ve svém komentáři server listu La Reppublica.

Trenér Gian Piero Ventura, jenž má u mužstva smlouvu do ME v roce 2020, po utkání v televizním interview prohlásil: „Cítím, že se musím všem Italům omluvit, ovšem pouze za výsledek. Nikoliv za úsilí, které bylo příkladné." Úvahy o odstoupení z funkce však zavrhl. „Ještě jsem nemluvil s prezidentem federace. Nezávisí to na mně, nejsem tím, kdo má učinit takové rozhodnutí," dodal.

Gazetta dello Sport však devětašedesátiletého kouče ze spoluzodpovědnosti nevyjímá: „Tento epochální debakl, sportovní katastrofa, 0:0 na San Siru, jsou i odrazem technických a taktických chyb, které by se neměly přejít mlčky." A Corriere dello Sport se přidal, jasně a stručně: "Všichni ven," vyzval deník funkcionáře.

Drastické finanční dopady

Neúčast na šampionátu bude mít podle bývalého šéfa italského fotbalu Franca Carrara i velký ekonomický dopad. Země přijde o 500 až 600 miliónů eur (asi 12,7 až 15,3 miliardy korun). "A když se k tomu přidá nepřímý vliv, tak to naroste na miliardu," citují média Carrara.

Očekává se, že v Itálii výrazně klesne cena televizních práv na světový šampionát, která měla původně stát 175 miliónů eur (asi 4,5 miliardy korun). Rovněž bude muset být přehodnocená smlouva mezi italským svazem a společností Puma, která dodává národnímu týmu vybavení.

Reklama

Související témata: