Hlavní obsah

Senzační proroctví se naplnilo. Švédsko je bez Ibry lepší! Byl jen zátěží a trestem

Milán

Švédská reprezentace bez Zlatana Ibrahimovice? Pro řadu fotbalových expertů nemyslitelné. A vidíte. Pravý opak je pravdou. Zdá se, že kontroverzní Ibracadabra musel v nároďáku skončit, aby se Seveřané poprvé od roku 2006 zase probili na mistrovství světa. Senzačně, na úkor Itálie, které způsobili národní katastrofu. Našel se ovšem prozíravý prorok, který již před baráží tvrdil, že bez Ibrahimovice je Švédsko lepší. A na jeho slova došlo...

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Zlatan byl pro Švédy ještě loni hlavním tahákem na duel s Čechy...

Článek
Fotogalerie

Nebrali jeho slova dostatečně vážně. I proto teď budou čtyřnásobní šampióni z Itálie poprvé od roku 1958 chybět na mistrovství světa.

„Teď vypadá Švédsko více jako tým a Italové by je neměli podceňovat. Nezapomínejte, že v kvalifikaci porazili Francii a vyřadili Holanďany," upozornil Kurt Hamrin na skrytou sílu reprezentace jeho rodné země ještě před baráží v rozhovoru pro noviny Il Mattino.

Kde vzal dnes 82letý švédský internacionál takovou jistotu? Jednoduše. Protože Švédové už hrají bez Zlatana Ibrahimovice. Podle Hamrina byl talentovaný kanonýr pro jejich reprezentaci často pouze přítěží. Nyní je tým ještě nebezpečnější, protože se naučil hrát pohromadě jako jeden celek.

Celý tým na něj pracoval

„Myslím, že je téměř lepší, že hraje Švédsko bez Ibrahimovice, protože na trávníku byl trestem. Celý tým pracoval, aby ho dostal do pozice, z níž by něco vytvořil, což on ne vždy zvládl. Zjevně, když byl v stoprocentním stavu, vyplatil se a hrál dobře. Jenže když měl zdravotní problémy, byl téměř vždy zátěží na ramenou," nebere si Hamrin servítky.

Italové prohráli ve Švédsku 0:1 a v pondělní odvetě na San Siru remizovali 0:0, takže poprvé od mistrovství Evropy 1992 budou na velkém turnaji chybět.

Měli více dbát na varování švédského internacionála, který má k Itálii blízko. S AC Milán získal Hamrin trofeje pro vítěze PMEZ i PVP, s Fiorentinou také vyhrál PVP. Vicemistr světa z roku 1958 teď Italy přece upozorňoval, že bez Ibrahimovice jsou jeho následníci nebezpeční.

Byl sice nejlepší, ale egoistický

„Je to jiný tým. Již nemohou počítat s jeho zázračným momentem, ale zůstalo jedenáct hráčů, kteří tvrdě bojují. Ibra je někdo, kdo hrál jen sám za sebe a ujišťoval se, že zbytek týmu dělá totéž," tepe do opěvovaného útočníka švédská legenda.

Ibrahimovicova absence podle něj mužstvu jednoznačně pomohla.

„Za posledních dvacet let je sice nejlepším hráčem Švédska, ale fakt, že zde není, umožňuje všem ostatním růst a převzít více zodpovědnosti. Nemůžete hrát špatně a vyhrát bez Ibrahimovice," vede si Hamrin svou.

Italové teď hořce litují, že smělé proroctví se zrovna na jejich úkor naplnilo.

Reklama

Související témata: