Hlavní obsah

Los fotbalového MS poslal do jedné skupiny Portugalsko a Španělsko, šampionát začne zápasem Ruska se Saúdskou Arábií

Moskva/Praha
Aktualizováno

Světový fotbalový šampionát v příštím roce zahájí duel pořádajícího Ruska se Saúdskou Arábií, který uvidí 14. června moskevské Lužniky. Rozhodl o tom los, který proběhl ve velkém koncertním sále v Kremlu za účasti ruského prezidenta Vladimíra Putina a pochopitelnně trenérů 32 účastnických zemí. Pikantně si los zahrál se Španělskem a Portugalskem, neboť obě země spolu hrají ve skupině B, nejtěžší je nejspíše skupina D, v níž se potkají Argentina, Island, Chorvatsko a Nigérie.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Los fotbalového MS 2018 v Rusku.

Článek
Fotogalerie

Na úvod losování přivítal v duchu předchozích zvyklostí účastníky ruský prezident Vladimír Putin, hned po něm vystoupil se slovy díků pořadatelské zemi první muž světového fotbalu Gianni Infantino. Samo sebou, že byla adresována i právě Putinovi.

Spolu s anglickou fotbalovou legendou Garym Linekerem se moderování ujala ruská sportovní novinářka Maria Komandná. Asistovaly jim hvězdy minulosti i současnosti,  například Diego Maradona, Gordon Banks, Laurent Blanc, Diego Forlán, Fabio Cannavaro nebo domácí fotbalová legenda Nikita Simonjan.

Světový pohár přinesl na pódium německý mistr světa a nejlepší střelec světových šampionátů Miroslav Klose a losování tudíž mohlo začít.

Už na úvod druhého kola losování se ve skupině B sešlo Portugalsko se Španělskem, takže v Soči dojde k Pyrenejskému derby.

Domácí Rusko si na los rozhodně nemůže stěžovat. Na úvod šampionátu se utká se Saúdskou Arábií, ve skupině má navíc Egypt a Uruguay, tedy protivníky víc než přijatelné, přes které by mělo do osmifinále postoupit. Zvláště, když dál míří vždy první dva týmy.

Obhájci trofeje Němci se dostali do skupiny F společně s Mexikem, Švédskem a Koreou. Nejtěžší je nejspíše skupina D, kam poslal los Argentinu, Island, Chorvatsko a Nigérii.

Pořadatelé předchozího mistrovství světa Brazilci na cestě za očistou svého fotbalového jména potkají ve skupině Švýcarsko, Kostariku a Srbsko.

Kvalifikované celky byly před losem rozděleny do čtyř košů podle říjnového pořadí v žebříčku FIFA. Z nich bylo do každé z osmi základních skupin nalosováno po jednom celku. S výjimkou Evropy, která má nejvíc zástupců, se ve skupině nemohly potkat týmy ze stejného kontinentu.

Složení jednotlivých skupin
Skupina A
Rusko, Saúdská Arábie, Egypt, Uruguay
Skupina B
Portugalsko, Španělsko, Maroko, Írán
Skupina C
Francie, Austrálie, Peru, Dánsko
Skupina D
Argentina, Island, Chorvatsko, Nigérie
Skupina E
Brazílie, Švýcarsko, Kostarika, Srbsko
Skupina F
Německo, Mexiko, Švédsko, Korea
Skupina G
Belgie, Panama, Tunisko, Anglie
Skupina H
Polsko, Senegal, Kolumbie, Japonsko

Na šampionátu budou poprvé od roku 1958 chybět čtyřnásobní mistři světa Italové a kvalifikací neprošli ani stříbrní a bronzoví medailisté z posledních dvou šampionátů Nizozemci. Poprvé se naopak představí Island a Panama, Peru se na turnaji objeví po 36 letech.

Celkem uvidí jedenáct ruských měst 64 zápasů, které se odehrají na tuctu stadiónů.

Světový šampionát začne úvodním utkáním domácího Ruska se Saúdskou Arábií v moskevských Lužnikách 14. června, finálový duel se hraje opět v Lužnikách 15. července.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články