Hlavní obsah

Mexičané udělali z mistrů světa svou kořist. Teď se stanou lovci z nás, ujišťoval Löw, že Němci ve skupině neskončí

Moskva

Kabonil se... Aby ne, když mu hned po prohře s Mexikem předhodili, že Němci jsou v šampionátové historii teprve čtvrtým mistrem světa, který začal cestu za obhajobou titulu porážkou. A navrch ještě připomněli, že se Německu od roku 1982 nestalo, aby se mu na mistrovství světa něco podobného přihodilo. „Je to pro nás nová situace. Nepoznaná a tudíž nepříjemná. Na evropských i světových turnajích jsme byli až dosud zvyklí na úvod jen vítězit,“ nasadil kouč mistrů světa Joachim Löw kamennou tvář, i když mu muselo být všelijak.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Zklamaní němečtí fotbalisté (v popředí gólman Manuel Neuer) po porážce s Mexikem.

Článek
Fotogalerie

Sám dobře věděl, že zahajovací zápas jen umocnil problémy provázející celou přípravu jeho týmu. A to sliboval, že na šampionátu bude všechno jinak. Že z Němců představujících pro všechny soupeře lovenou zvěř, se stanou v Rusku lovci.

Jenže v Lužnikách se udál pravý opak. Němci se podle Löwovy předtuchy stali kořistí, kterou Mexičané v první půli doslova uštvali.

„Však jsem tuhle taktiku připravoval a promýšlel půl roku," prozrazoval kolumbijský kouč ve službách Mexika Juan Carlos Osorio doslova a byl u vytržení z toho, jak hráči jeho představy naplnili. Rychlí, s míčem přilepeným u nohy, jenž je poslouchal jako žongléra v cirkusové manéži, nebezpeční při každém výpadu. Jedno, zda měl právě balón Chicharito Hernández nebo s ním pádil k Neuerovi po levé straně Gallardo nebo mladý Lozano.

Bierhoff šel s pravdou ven

„Takhle jsme je hrát nikdy neviděli, tohle jsme od nich nečekali," přiznával manažer Němců Oliver Bierhoff obklopený chumlem zaražených německých novinářů v jedné z podzemních chodeb Lužnik.

„Nenašli jsme způsob, jak jim čelit, nepřišli jsme na to, jak vystupňovat tempo," nepopíral neprostou bezradnost, do které mistři světa v první půli upadali.

„Po změně stran už to bylo jiné," vykládal o kousek dál v konferenční místnosti nabité po senzačním výsledku k prasknutí Joachim Löw.

„Do přestávky to nebyl náš výkon. Nechávali jsme Mexičanům volné prostory, hráli staticky, bez potřebné agresivity, hráči čekali, až dostanou míč na nohu. To prostě nejde," nehledal omluvu pro mizerný výkon.

Jen proti jedné připomínce se ohradil. „Nevšiml jsem si, že by problém spočíval v kondici a fyzické připravenosti. Však jsme po půli měli dost sil, abychom stupňovali tempo i převahu."

„Ale takový tlak, jaký jsme potřebovali, to prostě nebyl. I proto, že soupeř hrál chytře a agresivně," pojmenovával konkrétní příčiny překvapivé prohry Bierhoff.

„A ke všemu Mexičané v jednom kuse obsazovali Kroose, aby nemohl hrát a rozehrávat. Permanentně u něho byl alespoň jeden, čímž ničili naši hru," nepopíral Löw, že se ani s tímto tahem kolumbijského kouče Osoria nedokázal vypořádat, natož přijít s protizbraní.

Ve stopách Španělů a Italů nepůjdou

Jenže teď mu nezbývá než nějakou rychle vymyslet, protože v dalších zápasech budou určitě Korejci a Švédové hledat v taktice Mexičanů inspiraci.

Samo sebou celí lační také udělat z Němců svou kořist.

„Utkání si rozebereme, zanalyzujeme a uděláme změny, abychom potřebných šest bodů získali," ujišťoval Löw, že jeho tým nepostihne osud předchozích mistrů světa Španělů a Italů, kteří čtyři roky po šampionátových triumfech nepostoupili na dalším mistrovství ze skupiny.

„Teď se stanou lovci z nás," sliboval kouč sice poražených, ale stále ještě úřadujících mistrů světa.

Reklama

Související témata: