Hlavní obsah

Divoká oslava? Zapomeňte! Japonci šokovali fotbalový svět

Moskva/Praha

Všechno je jinak! Výhra v utkání na mistrovství světa se nemusí divoce slavit v barech či hospodách nebo třeba v davu na ulicích. Japonští fanoušci teď šokovali celý svět. Po vítězství nad Kolumbií totiž po závěrečném hvizdu ve velkém horku místo popíjení uklízeli stadión. „Tohle je prostě součást japonské kultury," hodnotí netradiční počin Scott McIntyre, novinář BBC.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Japonský fanoušek slaví vítězství svého týmu v utkání MS s Kolumbií. Následně však Japonci uklízeli stadión.

Článek

Žádný alkohol, jen dobrá nálada a radost z vítězství. K tomu klidně vlajka své země na zádech a velký pytel na odpadky v ruce. A jde se na věc. Zápas s Kolumbií skončil, ale japonští fanoušci ještě hotovo neměli. Rozhodli se na stadiónu uklidit, aby místo opustili ve stavu, v jakém je našli. „Důležitým aspektem celé japonské společnosti je udržování naprosté čistoty. A když už se najde nějaký nepořádek, je třeba jej odstranit. A to platí i pro sportovní události, fotbal nevyjímaje," hlásí žurnalista.

Fanoušci z jiných zemí, kteří navštíví zápasy Japonska, tak po závěrečném hvizdu často jen zírají, jak se fandové mění v úklidovou četu. „Na školách se tohle v Japonsku vyučuje. Děti klidně čistí školní třídy i chodby," vysvětluje Scott North, profesor sociologie na univerzitě v Ósace. „A tyhle návyky si pak děti přenesou i do dospělosti. Život v Japonsku je reálně postavený na úctě a zdvořilosti."

Expert BBC je z podobného počínání nadšený. „Myslím, že je skvělé, že se na mistrovství světa potkávají fanoušci z tolika zemí a střetávají se jednotlivé kultury. Mohou se vzájemně inspirovat, i v tom je krása fotbalu," dodává McIntyre.

Reklama

Související témata: