Hlavní obsah

CAS potvrdil Valckemu desetiletý zákaz působení ve fotbale

Curych

Bývalý generální sekretář Světové fotbalové federace FIFA Jérome Valcke neuspěl u sportovního soudu CAS s odvoláním proti desetiletému zákazu působení ve fotbale a pokutě 100 tisíc švýcarských franků. Podle arbitráže byl přísný trest zcela na místě.

Foto: FAČR

Jerome Valcke (druhý zprava) na archivním snímku z jednání zástupců FIFA a FAČR. Dále na snímku jsou (zleva): Jaime Yarza, Petr Fousek, Sepp Blatter, Miroslav Pelta, Dušan Svoboda.

Článek

CAS tak potvrdil verdikt etické komise FIFA, která Valckeho potrestala před dvěma lety. Sedmapadesátiletý funkcionář totiž profitoval z prodeje předražených vstupenek na mistrovství světa 2014 a pod cenou prodával televizní a mediální práva na další šampionáty v letech 2018 a 2022. Navíc zneužíval cestovní výdaje a pro osobní potřebu využíval soukromá letadla federace.

Valcke je jedním z mnoha funkcionářů FIFA potrestaných v rozsáhlé korupční aféře ve vedení světového fotbalu. Potrestán byl mimo jiné i dlouholetý šéf federace Sepp Blatter nebo předseda UEFA Michel Platini. Oba museli ve funkcích skončit a dostali několikaleté zákazy působení ve fotbale.

Reklama

  2 : 2 Leverkusen - AS Řím 2 : 2 dohráno
20240509T21 : 00:00+0200
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen
AS Řím
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.