Hlavní obsah

Skandál na Zlatém míči. Moderátora viní ze sexismu

Paříž/Praha

Vyhlášení tradiční fotbalové ankety Zlatý míč se neobešlo bez kontroverzních momentů. Slavnostního večera v Paříži se vůbec nezúčastnili vítězové z posledních let Cristiano Ronaldo a Lionel Messi, ještě větší pozdvižení se ale strhlo kolem vůbec první vítězky Zlatého míče pro fotbalistku Ady Hegerbergové.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ada Hegerbergová se Zlatým míčemVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Nadvládu Ronalda s Messim v mužské kategorii rozbil Chorvat Luka Modrič, jehož úspěch ale trochu zastínila kauza kolem norské fotbalistky. Jméno třiadvacetileté útočnice Lyonu, coby premiérové držitelky trofeje, vyhlásil na pódiu slavný Francouz David Ginola.

Hegerbergová ve své řeči vyzvala dívky, aby se nebály vrhnout do fotbalu. Když už byla na odchodu z jeviště, do děje vstoupil kontroverzní francouzský DJ a spolumoderátor Martin Solveig, který se vítězky zeptal, zda „umí twerkovat". (vyzývavý tanec s výraznými pohyby pánve, viz video dole).

Norka odpověděla stroze - „ne". Na sociálních sítích se ale ihned začaly vršit pohoršené reakce a obvinění ze sexismu. Solveigovou otázkou byl viditelně zaskočen i Kylian Mbappé, vítěz Kopovy Trofeje pro nejtalentovanějšího hráče do 21 let.

Solveig ihned po slavnostním večeru přispěchal s omluvou a vysvětlením. „Upřímná omluva té, kterou jsem mohl urazit. Nezvu ženu, aby twerkovala, ale k tanci na Sinatrovu píseň. Lidé, kteří mě 20 let sledují, vědí, jak velký respekt k ženám chovám," vysvětloval DJ na Twitteru. „Byl to jen vtip a asi špatný," dodal.

Sama fotbalistka omluvu přijala. „V ten moment mi to nepřišlo jako sexuální harašení, nebo něco podobného. Byla jsem ráda, že mám trofej a že tančím," uvedla Hegerbergová.

Co je twerk?

Reklama