Hlavní obsah

Adámkovou zvolila federace IFFHS druhou nejlepší rozhodčí světa

Kloten

Česká rozhodčí Jana Adámková byla zvolena Mezinárodní federací fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) druhou nejlepší ženskou sudí za rok 2018. V hlasování expertů z 90 zemí ji předčila pouze Němka Bibiana Steinhausová, která jako první žena pískala bundesligu.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hlavní rozhodčí zápasu Olomouc - Mladá Boleslav Jana Adámková.

Článek

Čtyřicetiletá Adámková letos řídila finále Ligy mistryň, pravidelně rozhoduje zápasy druhé nejvyšší soutěže mužů a 25. listopadu byla po Dagmar Damkové jako druhá žena v historii delegována jako hlavní sudí na prvoligový duel Olomouce s Mladou Boleslaví.

"Zažívám nádherné období, kdy mě potkávají samé pozitivní zprávy. Nejprve zápas v české mužské nejvyšší soutěži, v pondělí delegace na mistrovství světa a dnes skvělé druhé místo v anketě IFFHS," prohlásila Jana Adámková pro fotbal.cz.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Boleslavský útočník Nikolaj Komličenko dostává žlutou kartu od hlavní rozhodčí zápasu Jany Adámkové.

Luděk Peřina

Nejlepším mužským rozhodčím se stal Argentinec Nestor Pitana s výrazným náskokem před Nizozemcem Björnem Kuipersem a Miloradem Mazičem ze Srbska. Žádný Čech se mezi osmnáct sudích s alespoň bodem nedostal.

Adámková byla nominována na světový šampionát v roce 2019 společně s Lucií Ratajovou.

"Nejlepší, co mě v kariéře potkalo. Především nominace na MS je splnění snu, který má spousta rozhodčích. Jen málokomu se však vyplní. Já si před sebe tuto metu vytýčila krátce poté, co jsem začala pískat a delegace na šampionát je odměna za dřinu a trpělivost, kterou jsem po celou dobu musela mít. V pondělí jsem se dočkala, strašně moc se na šampionát do Francie těším," libuje si Adámková.

"A velmi si považuju i umístění v anketě IFFHS. Beru ho jako ocenění, že se mi letošní rok na hřišti povedl. Být v takové společnosti je velká čest," dodává.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín