Hlavní obsah

Čeferin byl jako jediný kandidát opět zvolen do čela UEFA

Do čela Evropské fotbalové unie UEFA byl na dnešním kongresu v Římě znovu zvolen Aleksander Čeferin. Jednapadesátiletý slovinský právník, který stojí v čele organizace od září 2016, byl jediným kandidátem, takže šlo pouze o formalitu.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Čeferin byl jako jediný kandidát opět zvolen do čela UEFA

Článek

"Jsem poctěn," řekl k znovuzvolení Čeferin, který povede unii až do roku 2023. "Nejhorší věc, kterou bychom teď mohli udělat, by bylo usnout na vavřínech. Každý den přináší nové výzvy a my chceme, aby si fotbal užívali fanoušci na celém světě," přidal.

Čeferin před necelými třemi lety v čele UEFA nahradil Michela Platiniho, který skončil kvůli zákazu činnosti ve fotbale za přijetí podezřelé platby. Ve volbách tehdy porazil Michaela van Praaga z Nizozemska a mandát získal do konce funkčního období bývalého slavného francouzského reprezentanta.

"Tehdy bylo vedení světového i evropského fotbalu v obrovské krizi," připomněl Čeferin rozsáhlý korupční skandál, který stál místo i šéfa FIFA Seppa Blattera. "A vy jste se přesto rozhodli dát klíče od sídla UEFA někomu naprosto neznámému. Byla to však jedinečná šance změnit věci k lepšímu," dodal.

Čeferin po zvolení prohlásil, že i nadále bude usilovat o dodržování pravidel finančního fair play. "Na první cíl finančního fair play už jsme dosáhli a evropské kluby jsou zdravější než kdykoliv předtím. Dluhy klubům, hráčům nebo trenérům jsou už ve většině zemí jen špatnou vzpomínkou," uvedl.

Předseda UEFA rovněž prohlásil, že v roce 2030 by rád viděl opět mistrovství světa v Evropě. Jako možné pořadatele uvedl společnou kandidaturu Řecka, Bulharska, Rumunska a Srbska, nebo Anglie, Severního Irska, Skotska, Walesu a Irska. Velkým konkurentem ale budou uchazeči z Jižní Ameriky, protože Argentina, Paraguay a Uruguay by rády uspořádaly turnaj při stoletém výročí prvního šampionátu v roce 1930.

V úmyslu má také zabránění vzniku tzv. superligy pro nejbohatší kluby. "Budeme jednat, abychom vymysleli nové soutěže pro budoucnost, ale pořád v nich budou dvě zásady. Hrát je budou moci kluby ze všech 55 členských zemí a o účastnících budou rozhodovat sportovní výsledky," uvedl.

Čeferin ale zdůraznil, že všechno bude vyžadovat spoustu práce. "Nečekejte ihned zázraky. Historie se opakuje, a jestli někdo tvrdí, že dokáže změnit tok historie mávnutím kouzelné hůlky, tak je buď snílek, nebo šarlatán," prohlásil slovinský funkcionář.

Voleni byli také členové výkonného výboru, kam se nově dostal například bývalý slavný útočník a šéf chorvatského svazu Davor Šuker. Zvolen byl také kontroverzní předseda ukrajinského svazu Andrij Pavelko, který je podezřelý z finančních podvodů. V komisi nahradil krajana místopředsedu Hrihorije Surkise, jenž po 15 letech skončil.

Reklama

Související témata: