Hlavní obsah

Vnitro chce urychlit vznik databáze problémových fanoušků

Praha

Ministerstvo vnitra chce s kluby a Ligovou fotbalovou asociací (LFA) probrat, zda lze postavení a pravomoci bezpečnostních agentur na fotbalových stadionech upravit zákonem. Pracovní skupina k diváckému násilí se dnes také dohodla, že urychlí vznik databáze problémových fotbalových fanoušků, o které se mluví už pět let. Její kostra by mohla být hotová v řádu měsíců, řekl na tiskové konferenci po jednání ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Expertní skupina se sejde znovu za dva týdny.

Na Letné řádili plzeňští fanoušci. Několik lidí zraniliVideo: Sport.cz

 
Článek

Resort v současnosti dokončuje text zákona o soukromých bezpečnostních službách. Ještě než bude předložen vládě a Poslanecké sněmovně, chce Hamáček s kluby a asociací probrat, zda je možné do legislativy zahrnout úpravu pravomocí agentur.

"Bavili jsme se i o variantě určité certifikace bezpečnostních služeb, že by tam byly nějaké kvalitativní a kvalifikační požadavky na pořadatelské služby, které mohou na stadionech fungovat. A aby i oprávnění pro toho pořadatele, třeba v rámci konání jednotlivého utkání, byla větší. Aby mohli dělat osobní prohlídky, legitimovat problémové fanoušky a tak dále," řekl po jednání předseda LFA Dušan Svoboda.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Sparťanští fanoušci při utkání s Plzní.

O databázi problémových fanoušků se hovoří od roku 2014. Skupina se dnes dohodla, že urychlí její vznik. "Vydáme v rámci ministerstva vnitra pokyn, aby v případě, že budou ukládány v rámci přestupkového řízení zákazy vstupu na sportovní utkání, tyto informace byly neprodleně přenášeny do databáze, což se dnes neděje," řekl Hamáček. Z centrální databáze bude možné data exportovat do již existující databáze klubových zákazů vstupů.

"Myslím, že jsme schopni kostru databáze mít v řádu měsíců. Potom přijde druhá fáze - vymahatelnost, a to už jsou investice ze strany klubů. Bavíme se o kamerových systémech, které jsou schopny rozeznávat tváře," poznamenal ministr. Podle něj to bude vyžadovat i klubové výdaje, o čemž je připraven s vedením týmů jednat. Hamáček zatím neuvažuje o finanční výpomoci klubům z vládních či veřejných prostředků.

Na stadionech Sparty, Slavie, v Plzni a v Ostravě chce LFA spustit pilotní projekt databází v testovacím režimu už od příští sezony, uvedl Svoboda. Tyto stadiony mají podle něj připravenou dobrou infrastrukturu a kamerové systémy.

Pokud je problémové osobě zakázán vstup na stadion v rámci přestupku či trestního řízení, lze podle ministra postupovat velmi rychle. V případě, že se jedná o klubový zákaz, jde o porušení návštěvního řádu. Hamáček uvedl, že se připravuje úprava přestupkového zákona, porušování návštěvního řádu by se pak mohlo řešit jako přestupek s příslušnými sankcemi.

V rámci přestupků chce také výrazněji řešit používání pyrotechniky. "Jednáme o tom, že podstatně zpřísníme sankce za používání pyrotechniky a budeme je tvrdě vymáhat. Říkám otevřeně, že v tomto potřebujeme také součinnost klubů, protože ne všechny naprosto jednoznačně sdělují fanouškům, že používání pyrotechniky na fotbalových utkáních je nebezpečné a zakázané. Plánujeme docela zásadní zpřísnění," konstatoval Hamáček, podle kterého je potřeba stanovit konkrétní minimální hodnotu sankcí.

Jednání Hamáček svolal v reakci na incident z utkání 24. kola fotbalové ligy mezi Spartou a Plzní na Letné, v němž pyrotechnika hozená ze sektoru pro hostující příznivce zranila několik diváků. Disciplinární komise LFA následně udělila Plzni půlmilionovou pokutu, pořádající Sparta musí za výtržnosti diváků zaplatit 350 tisíc korun.

Reklama

Související témata:
Databáze