Hlavní obsah

Ondrášek si v Dallasu užívá americký sen a říká: Nejvíc kamarádím s českými hokejisty

Dallas/Praha

Fotbalový útočník Zdeněk Ondrášek, kluk z jihočeské vesnice Kadov, si splnil první velké přání, už když si zahrál ligu za českobudějovické Dynamo. Jenže pak se mu otevřel svět. Hrál za norské Tromsö a polskou Wislu Krakov. Dával góly a kouč Jaroslav Šilhavý ho zařadil na seznam kandidátů české reprezentace. Jenže Ondrášek mu v lednu uletěl do zámoří. A v FC Dallas prožívá s polskou přítelkyní Darií americký sen, jak prozradil v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: Archiv Zdeňka Ondráška

Zdeněk Ondrášek zažil zatím gólovou radost jen v přípravných zápasech.

Článek

Severoamerická MLS je v plném proudu, kolik jste toho už odehrál?

Nastoupil jsem zatím do tří utkání. Věřím, že s přibývajícími zápasy budou starty přibývat. Zatím jsme odehráli devět utkání a v tabulce Západní konference jsme čtvrtí, což není špatné.

Už jste vstřelil nějaký gól, nebo na něj přihrál?

V utkání s Coloradem jsem se podílel přihrávkou na vítězné brance. Věřím, že sám také nějakou vstřelím. Přišel jsem přeci jako kanonýr. Tady je ale kvalita ligy hodně vysoká.

Foto: Archiv Zdeňka Ondráška

Zdeněk Ondrášek s manažerem Davidem Zíkou z Global Sports na slavné dallasské věži Reunion Tower.

V přípravě jste se ale trefoval...

To ano, v přípravě jsem se trefil ve dvou utkáních, připsal si i nějaké asistence.

Ligu jste hrál v Česku, Norsku, Polsku, v čem je tahle jiná?

V Americe se hraje více technicky a hodně s balonem, je tu spousta hráčů z Latinské Ameriky, kterým je to vlastní.

Na co jste si zvykal nebo stále zvykáte nejobtížněji?

Je to jiný svět, než jaký jsem znal z Evropy, život v USA funguje trochu jinak, zvykám si, učím se. Ale zatím si to tu užívám. Žádný problém.

Foto: Archiv Zdeňka Ondráška

Český kovboj Zdeněk s polskou přítelkyní Dariou.

Už jste potkal na trávníku některou z velkých fotbalových hvězd, které v MLS hrají?

Všichni se v Dallasu vždycky těší, až přijede LA Galaxy se Zlatanem Ibrahimovicem. Když k nám letos LA Galaxy přijelo, tak byl Zlatan zrovna zraněný. Škoda. Snad příště. Rád bych se potkal nejen s ním, ale i s další velkou hvězdou Waynem Rooneyem.

V kabině se nepochybně mluví anglicky, jak jste na tom vy?

Anglicky mluvím už z časů, kdy jsem hrál v Norsku za Tromsö, nedělá mi problém se anglicky domluvit v kabině ani v obchodě, restauraci, nebo v bance, mám tenhle jazyk rád. Hodně se zde mluví i španělsky, tuhle řeč zatím neumím, pochytávám slovíčka ze života.

Vizitka Zdeňka Ondráška
Narozen: 22. 12. 1988 ve Strakonicích
Stav: svobodný, přítelkyně Daria
Profesionální kariéra: Dynamo České Budějovice (2007-2012, 80 zápasů/22 gólů, v roce 2009 hostoval v Čáslavi), Tromsö IL (2012-2015, 110/46), Wisla Krakov (2016-2018, 66/20), FC Dallas (2019-?, 3/0).
Reprezentace 21: 3/0.

Máte v týmu kamaráda, s nímž třeba spíte na výjezdech na pokoji?

Hodně času trávím se senegalským útočníkem Dominiquem Badjim, na zájezdech jsem na pokoji se švýcarským obráncem Retem Zieglerem. Oba jsou fajn kluci. V kabině je pohoda, i když je mnohonárodnostní, jsou tu borci z obou amerických kontinentů, Evropy i Afriky.

Jaká je atmosféra na zápasech, chodí na fotbal hodně diváků?

Dallas je sportovní město, na nejvyšší úrovni se tu hraje lední hokej, fotbal, basketball i americký fotbal. Atmosféra na našem stadionu je velice dobrá, v průměru na nás chodí patnáct tisíc fanoušků. Náš stadion leží v části velkého Dallasu zvané Frisco. Když přijedou týmy s největšími hvězdami, je plno, tedy přes dvacet tisíc diváků.

Foto: Archiv Zdeňka Ondráška

Zdeněk Ondrášek v dresu FC Dallas.

Jak jste se zabydlel v Dallasu, máte domek nebo byt?

Moc se nám tu s přítelkyní Dariou líbí. Bydlíme v hezkém bytě, jsme spokojení. Pro nás oba je to sen, který se stal skutečností.

Už jste si našli nějakou „svoji" restauraci nebo kavárnu?

Určitě, nějaké své podniky, kam rádi zajdeme, tu máme. Když to čas dovolí, scházíme se i s českýma klukama, kteří hrají hokej za Dallas Stars.

Americká strava je různorodá. Sázíte na domácí českou kuchyni, tu mezinárodní, nebo holdujete McDonald´s nebo KFC?

Snažím se především jíst zdravě. Klasická americká kuchyně mi tudíž tolik nechutná, je tučná a nezdravá. Fastfoody rozhodně nevyhledávám.

Dallas je historické město, stihl jste si ho prohlédnout, třeba místo, kde byl zastřelen prezident J.F. Kennedy, nebo jste už vyjeli do okolí?

Tam jsem ještě nebyl, ale už jsem si prošel downtown, tedy centrum, a byl na vyhlídkové věži Reunion Tower. Samozřejmě plánujeme, že si prohlédneme nejen Dallas, ale i další známá místa nejen v Texasu.

V Dallasu hrají také basketbalisté Dallas Mavericks, hokejisté Dallas Stars, americký fotbal tu válí Dallas Cowboys. Viděl jste už nějaké zápasy těchto týmů?

Byl jsem jednou na basketu, ale chodím pravidelně na hokej, fandím našim klukům z Dallas Stars a nejvíc tady kamarádím právě s nimi. Teď společně intenzivně prožíváme play off NHL.

Reklama

Související témata: