Hlavní obsah

Bojovník Čišovský: Svaly už mi nefungují, hlava ano. Jsem hrdý, že jsem váš kamarád, psal spoluhráčům

Praha

Bojuje. Nelituje se, nevzdává se. Plzeňský fotbalista Marián Čišovský se již více než pět let pere se soupeřem, kterého je velmi těžké porazit. Svůj boj se zákeřnou amyotrofickou laterální sklerózou (ALS), která stála život mimo jiné i bývalého expremiéra Stanislava Grosse, však v žádném případě nevzdává. Slovenský fotbalista ukazuje, že naděje existuje vždycky. Naposledy se o tom mohli přesvědčit jeho bývalí spoluhráči ze slovenské jednadvacítky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vážně nemocný fotbalista Marián Čišovský během oslav zisku mistrovského titulu v Plzni.

Článek

Když fotbalisté plzeňské Viktorie slavili v letech 2015 a 2016 mistrovský titul, nikdy u toho nechyběl. A to navzdory tomu, že se již od dubna roku 2014 léčil s ALS. Při zatím posledním titulu západočeského klubu v sezoně 2017/2018 již na pódiu pro mistry nebyl. Oslavy svých spoluhráčů i přesto sledoval a radoval se spolu s nimi.

Další informaci o devětatřicetiletém fotbalistovi přinesl až slovenský web cas.sk. Čišovský se kvůli nemoci nemohl zúčastnit srazu bývalých hráčů slovenské jednadvacítky, která bojovala na mistrovství Evropy či olympijských hrách v Sydney v roce 2000. Svým bývalým spoluhráčům a kamarádům tak poslal alespoň dopis.

Foto: Viktoria Plzeň

Bojujeme společně! Zleva Pavel Horváth, Marián Čišovský a David Limberský.

„Velmi rád vzpomínám na toto období jednadvacítky. Dalo mi to hodně. Nejen po fotbalové, ale i osobnostní stránce. Měl jsem radost z každé nominace a zápasu. Ale nejvíc jsem se těšil na vás všechny, hráče a realizační tým," psal slovenský bojovník.

Jak nemoc, která ničí buňky ovládající pohybovou soustavu a svaly, ovlivňuje Čišovského život, potvrzují i jeho další slova. "I když mi svaly moc dobře nefungují, mám obrovské štěstí. Hlava funguje velmi dobře. Můžu vzpomínat na společně strávené roky. Jsem hrdý a velmi šťastný, že jsem byl a stále jsem váš kamarád," psal rodák z Humenného.

Foto: Sport.cz

Marián Čišovský s rodinou na charitativní akci v Letkově u Plzně.

Na pomoc Čišovskému a boje s ALS se konalo již několik charitativních akcí. Podporu svému bývalému spoluhráči a kamarádovi vyjádřili i bývalí hráči slovenské jednadvacítky, kteří mu poslali reprezentační dres s podpisy.

Marián Čišovský se naposledy na hřišti představil 29. března roku 2014, na soupisce českého vicemistra však jeho jméno figuruje dodnes.

Co je amyotrofická laterální skleróza
Amyotrofická laterální skleróza (zkratka ALS, známá též jako Lou Gehrigova choroba[2] či onemocnění motoneuronu) je progresivní, fatální, neurodegenerativní onemocnění motorických neuronů mozku a míchy, způsobující degeneraci a ztrátu mozkových (horní) a spinálních (dolní) motoneuronů, tj. buněk centrální nervové soustavy, které ovládají vůlí ovlivnitelné svalové pohyby. Kvůli tomu dochází k postupné svalové slabosti až atrofii. Mozek nakonec není schopen ovládat většinu svalů a pacient zůstává paralyzován, při zachování psychických a mentálních schopností. Příčiny onemocnění nebyly zatím dostatečně objasněny.Zdroj: wikipedia.org

Reklama

Související témata: