Hlavní obsah

Španělsko a Portugalsko pracují na společném uspořádání MS 2030

Porto

Španělsko a Portugalsko začnou s podrobnou analýzou, která rozhodne o jejich společné kandidatuře na pořádání fotbalového mistrovství světa v roce 2030. Tamní federace to uvedly ve společném prohlášení, v němž ale chybí zmínka o Maroku, které se původně mělo k zemím z Pyrenejského poloostrova připojit.

Foto: Susana Vera, Reuters

Portugalská hvězda Cristiano Ronaldo - ilustrační foto.

Článek

Při listopadové návštěvě Maroka španělský premiér Pedro Sánchez navrhl, aby všechny tři země společně kandidovaly. Tentokrát se ani jedna federace nevyjádřila k tomu, zda se s Marokem nadále počítá.

Španělsko hostilo světový šampionát už v roce 1982 a usilovalo s Portugalskem o společnou organizaci loňského mistrovství, které připadlo Rusku. Portugalsko dosud hostilo pouze Euro v roce 2004.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Kapitán španělské fotbalové reprezentace Sergio Ramos slaví gól v utkání kvalifikace o postup na EURO 2020 na půdě Faerských ostrovů.

Maroko kandidovalo už pětkrát, ale ani jednou neuspělo. Šampionát 2026, na němž se poprvé představí 48 týmů, připadl na úkor severoafrického státu Kanadě, Mexiku a USA.

Zájem o společné pořádání fotbalového svátku projevily také Argentina, Chile, Paraguay a Uruguay a Bulharsko, Rumunsko, Srbsko a Řecko. Možností se zabývá i Anglie spolu se Severním Irskem, Skotskem a Walesem.

Reklama

Související témata: