Hlavní obsah

Američanky překonaly postupem do finále několik rekordů

Lyon

Hned několik rekordů překonaly americké fotbalistky postupem do finále mistrovství světa, který jim vynesla úterní výhra 2:1 nad Anglií. Jedenáctým vítězstvím na MS v řadě se odpoutaly od Norska, hořkost porážky nepoznaly už v 16 zápasech. Jako první tým v historii navíc postoupily do třetího světového finále za sebou.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Američanka Alex Morganová pomohla gólem k výhře svého týmu nad Anglií.

Článek

"Měly jsme méně času na odpočinek než ostatní a možná i nejtěžší cestu do finále v historii. Ale našly jsme správnou cestu, za což podle mne vděčíme své mentální síle," řekla po utkání trenérka Američanek Jill Ellisová.

Největší podíl na výhře měly brankářka Alyssa Naeherová, která pár minut před koncem zneškodnila Angličankám penaltu, a Alex Morganová. Ta převzala kapitánskou pásku od zraněné Megan Rapinoeové a oslavu 30. narozenin vyšperkovala vítězným gólem. Následně rozdmýchala emoce gestem, v němž dva dny před výročím vyhlášení americké nezávislosti napodobila pití čaje.

"Jen jsem chtěla, aby to bylo zajímavé. Vím, že Megan Rapinoeová má nejlepší oslavy. Snažila jsem se s ní držet krok," řekla Morganová. Právě Rapinoeová schytala kritiku za oslavu gólu při rekordní výhře 13:0 nad Thajskem v základní skupině.

Zatímco Američanky slavily, Angličankám zbyly oči pro pláč. "Byli jsme blíž než kdy jindy. Přijeli jsme vyhrát, ale nepovedlo se to. Přesto to bylo nejvíc vzrušujících 90 minut v mé trenérské kariéře," prohlásil anglický kouč Phil Neville.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava