Hlavní obsah

Smrt při oslavách! Po vítězství fotbalistů Alžírska došlo ve Francii na násilí a zatýkání

Paříž

Oslavy postupu fotbalistů Alžírska do semifinále mistrovství Afriky doprovázely ve Francii ve čtvrtek večer násilnosti a rabování obchodů. Policie po celé zemi, která má početnou alžírskou komunitu, zatkla 74 lidí, 73 jich podle agentury AFP skončilo ve vazbě. Zraněno bylo 20 policistů. V Montpellier srazil fanoušek během oslav autem rodinu, jedna žena zemřela a její malé dítě bylo vážně zraněno.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Radost fotbalistů Alžírska.

Článek

Ministr vnitra Christophe Castaner dnes na twitteru incidenty odsoudil a označil je za nepřijatelné.

Pouliční oslavy se zvrtly především v Lyonu, Marseille a Paříži. V metropoli několik desítek lidí zdemolovalo a vyrabovalo dva obchody poblíž třídy Champs-Élysées, na níž se sešlo několik tisíc fanoušků. Z prodejny Ducati si vandalové odnesli příslušenství, helmy, rukavice, ale také motorky.

Policie proti násilníkům použila slzný plyn. Troubení klaksonů se na proslulém bulváru ozývalo do brzkých ranních hodin, napsal deník Le Figaro.

V Montpellier na jihu země jednadvacetiletý řidič během oslav ztratil kontrolu nad vozem a okolo 22:30 srazil okolojdoucí rodinu. Dvaačtyřicetiletá žena zemřela na místě. Její roční dítě je vážně zraněné a podle serveru francetvinfo.fr se nachází v kritickém stavu. Zraněna byla také sedmnáctiletá dívka. Řidič, který jel podle svědků rychle, je ve vazbě.

Reklama