Hlavní obsah

Senegal - Tunisko 1:0 PPFotbalisté Senegalu a Alžírska se utkají o africký titul

Aktualizováno

Fotbalisté Senegalu a Alžírska postoupili do pátečního finále mistrovství Afriky. Senegal porazil v Káhiře Tunisko 1:0 po prodloužení soupeřovým vlastním gólem, v závěru druhého poločasu neproměnily oba týmy pokutový kop. Druhé semifinále mezi Alžírskem a Nigérií skončilo 2:1, rozhodující branku vstřelil Rijád Mahriz v páté nastavené minutě.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Tunisan Dylan Bronn (vlevo) a M'Baye Niang ze Senegalu.

Článek

Senegalci jsou ve finále afrického šampionátu podruhé, před 17 lety v něm podlehli na penalty Kamerunu. Tentokrát je do pozice favoritů staví žebříček FIFA, v němž jsou z afrických týmů nejvýše, na 22. pozici. Alžírsku patří až 68. místo, na rozdíl od soupeře však už mistrovskou trofej má: získalo ji v roce 1990.

První penaltu zahrávalo v 75. minutě Tunisko, jenže Sasí ji kopl mizerně. Krátce poté dostal tutéž výhodu Senegal, ale ani Saivet nedokázal soupeřova brankáře překonat. Rozhodla tak až situace z desáté minuty prodloužení, kdy tuniský brankář Hasan nechytil Saivetův centr z přímého kopu a míč se od hlavy jeho spoluhráče Bronna odrazil do sítě.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Smutný Tunisan Karim Aouadhi.

V druhém káhirském semifinále mělo převahu Alžírsko, ale Búnidža několikrát před nigerijskou brankou neuspěl. Skóre se změnilo až ve 40. minutě, kdy Troost-Ekong poslal do vlastní sítě přizvednutý Mahrizův centr.

Nigérie vyrovnala z penalty, kterou proměnil Ighalo. V nastavení ji nejprve při Binnásirově střele zachránilo břevno, ale na Mahrizovu ránu z přímého kopu pak už brankář Akpeyi nestačil.

Mistrovství Afriky ve fotbale - semifinále v Káhiře:
Senegal - Tunisko 1:0 po prodl.
Branka: 100. vlastní Bronn
Alžírsko - Nigérie 2:1 (1:0)
Branky: 40. vlastní Troost-Ekong, 90.+5 Mahriz - 72. Ighalo z pen.

Reklama