Hlavní obsah

Český fotbal truchlí. Zemřel vicemistr světa Josef Kadraba, legendární kanonýr

Praha

Český fotbal zasáhla smutná zpráva. Ve věku 85 let dnes zemřel Josef Kadraba, člen stříbrného československého fotbalového týmu z MS 1962 v Chile. Byl členem Klubu ligových kanonýrů, nastřílel 117 gólů.

Foto: Profimedia.cz

Ve věku 85 let dnes zemřel fotbalový útočník Josef Kadraba

Článek

Obávaný hlavičkář Kadraba byl členem Klubu ligových kanonýrů, v nejvyšší československé soutěži nastřílel 117 gólů. Za reprezentaci nastoupil sedmnáctkrát a devětkrát skóroval, na MS v Chile se střelecky prosadil v semifinálovém utkání s Jugoslávií.

Rodák z Řevničova začínal s fotbalem v nedalekém Rakovníku. Poté hrál za Liberec, Tankistu Praha, Kladno, Spartu a Slavii. V roce 1967 odešel jako technik pracovat do Vídně. Po pětiletém legálním pobytu se měl vrátit do Československa, což však neudělal. V nepřítomnosti byl posléze odsouzen na dva roky odnětí svobody.

Z 22 stříbrných medailistů z Chile žijí Jan Lála, Adolf Scherer, Titus Buberník, Jozef Štibrányi, Pavol Molnár, Josef Jelínek a Václav Mašek. Držitel Zlatého míče Josef Masopust, největší hvězda tehdejšího výběru, který ve finále podlehl Brazílii 1:3, zemřel před čtyřmi lety.

Reklama