Hlavní obsah

Zemřel argentinský mistr světa Brown

Buenos Aires

Ve věku 62 let v pondělí zemřel bývalý argentinský fotbalista José Luis Brown, stoper mistrů světa z roku 1986. Za reprezentaci odehrál 36 zápasů a vstřelil jediný gól, kterým dostal Argentinu ve finálovém utkání MS proti západnímu Německu do vedení. Tým kolem hvězdného Diega Maradony nakonec v Mexiku zvítězil 3:2 a získal druhý titul. Agentury neuvádějí příčinu úmrtí, v minulých měsících se však v médiích objevily informace, že bývalý fotbalista trpěl Alzheimerovou nemocí.

Foto: Sport.cz

Bývalý argentinský fotbalista José Luis Brown.

Článek

Brown hrával v argentinské lize dlouhá léta za Estudiantes, v roce 1986 se ho nedlouho před MS zbavilo Deportivo Espaňol kvůli následkům vážného zranění kolena. Přesto se dostal do nominace, a když onemocněl stoper Daniel Passarella, zaujal Brown jeho místo v základní sestavě.

Ve finále proti Němcům znamenala jeho hlavička z 23. minuty vedení Argentinců 1:0. Později se při střetu se soupeřem zranil, ale utkání o titul i s vykloubeným ramenem dohrál.

Později ve fotbale působil jako trenér a funkcionář, naposledy v roce 2013 v klubu Ferro Carril Oeste.

Dcera Florencie před časem uvedla, že otec byl hospitalizován několik měsíců „téměř bez spojení s časem a prostorem" s tím, že jeho pohyblivost byla stále více omezena. Přestával vnímat okolí. Nakonec nepoznával ani ji samotnou.

Reklama

Související témata: