Hlavní obsah

Srbská jednadvacítka zdolala Belgii a postoupila do finále ME

Fotbalisté Nizozemska se o titul evropských šampiónů do 21 let utkají se Srbskem. Rozhodlo o tom středeční večerní druhé semifinále, v němž Srbové zdolali v Arnhemu Belgii 2:0. Do finále Srby svými brankami poslali Alexandar Kolarov a střídající Dragan Mrdja.

Článek

Belgičané, kteří usilovali o vůbec první postup do finále ME jednadvacítek, se sice ve 2. minutě jako první dostali k ohrožení branky, ovšem za dvě minuty udeřilo na opačné straně. K přímému kopu po faulu na Milovanoviče se postavil Kolarov a jeho centr, který podběhli všichni hráči, skončil po odrazu od tyče překvapivě za zády gólmana Baillyho.

Přemožitel českého celku v základní skupině se vedoucím gólem uklidnil a zbytek první půle kontroval. Belgii citelně scházel zraněný kapitán Maarten Martens, který začal jen na lavičce a na trávník vyběhl až v 86. minutě. Jeho spoluhráči se v úvodu hledali a zahrozili pouze po čtvrt hodině hry, ale De Mul pálil z dvaceti metrů nad.

Poklidné tempo ze závěru úvodních 45 minut nahradil ve druhém poločase belgický nápor. Po pěti minutách od návratu z kabin srbský brankář Kahriman jen s námahou vytáhl konečky prstů pokus Blondela. Za dalších jedenáct minut vyslal Mirallas do uličky Fellainiho, jenže Kahriman jeho sólový únik zmařil.

Střídající Mrdja přidal pečeť na postup do finále 

Belgičané stupňovali svůj tlak, k čemuž jim pomáhalo téměř domácí prostředí, které jim v Arnhemu jejich fanoušci vytvořili. V 65. minutě si na krásný centr naskočil agilní Fellaini, ale v jasné pozici těsně minul prostor mezi tyčemi.

Srbové, kteří chtějí po loňském vyřazení v semifinále a finálové prohře v roce 2004 letos konečně získat titul, šetřili čas a vyráželi do rychlých protiútoků. Po jednom z nich utíkal v 73. minutě skrz rozhozenou belgickou obranu Ivanovič, jenže svůj úprk zakončil slabou střelou do Baillyho náruče.

Moc vadit mu to ale nemuselo, neboť Srbové svůj hubený náskok tři minuty před koncem přece jen pojistili. Jankovič chytrým pasem vysunul střídající Mrdju a ten definitivně poslal svůj tým do sobotního souboje o titul evropských šampiónů s loňským obhájcem z Nizozemska.

Reklama

Související témata: