Hlavní obsah

Jižní Korea žádá po fotbalovém duelu trest pro severního souseda

Jihokorejská fotbalová asociace žádá potrestání severokorejského svazu kvůli okolnostem úterního vzájemného duelu v rámci kvalifikace mistrovství světa. Severní Korea neumožnila na zápas hraný v Pchjongjangu přístup fanouškům ani médiím, nevysílala ho televize a jihokorejští hráči líčili utkání znesvářených zemí jako válku.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jihokorejec Son Hung-min (vpravo) bojije o míč s Ri Yong Cholem z KLDR.

Článek

Jihokorejská strana zaslala oficiální stížnost asijské fotbalové konfederaci (AFC). "V dopise jsme vyjádřili politování nad tím, že Severní Korea nedokázala oddělit sport a politiku. Její kroky by měly být disciplinárně přezkoumány. Také jsme vyzvali, aby AFC zajistila, aby se už něco podobného neopakovalo," uvedl Sin Čung-hun z jihokorejské asociace.

Jihokorejci po zápase, který skončil bez branek, tvrdili, že jim soupeřovi hráči nadávali a fyzicky je napadali. Podle útočníka Tottenhamu Son Hung-mina mohli být hosté rádi, že vypjaté utkání přežili ve zdraví. Rozhodčí v zápase udělili jen čtyři žluté karty - dvě na každé straně. Hosté si stěžovali také na nevyhovující podmínky na stadionu a na špatné ubytování.

Týmy obou dlouhodobě znesvářených zemí se na severokorejské půdě utkaly po téměř 30 letech. Zápas se hrál v době, kdy váznou jednání o jaderném odzbrojení severokorejského režimu a napětí na poloostrově se opět zvyšuje.

Severní Korea, jejíž média o duelu vůbec neinformovala, poskytla hostům pouze záznam utkání na DVD. Kvůli špatné kvalitě ho jihokorejská televize nakonec do programu nezařadila.

Reklama

Související témata: