Hlavní obsah

Chtěli si obarvit obličej načerno. Proč? Matka fotbalisty křičela na hráče nechutné urážky

Řím/Praha

Mládežnický fotbalový klub Aurora Desio kvůli kritice upustil od kontroverzního plánu nastoupit k dalšímu ligovému duelu v přestrojení za hráče černé pleti. Clapci chtěli původně přemalovat své obličeje černou barvou kvůli tomu, že se během utkání v Itálii stal jeden z jejich spoluhráčů cílem rasistického verbálního útoku. Informoval o tom server CNN.

Foto: Giorgio Benvenuti, ČTK/AP

Kanonýr Interu Milán Romelu Lukaku slaví vstřelený gól. Ilustrační foto

Článek

V Itálii mají velký problém. V posledních měsících se čím dál více dostávají pod palbu kritiky fanoušci klubů Serie A, kteří rasisticky urážejí hráče tmavé pleti. Opičí skřeky od radikálních příznivců si vyslechli například hvězdní útočníci Romelu Lukaku nebo Mario Balotelli.

A rasový problém se zjevně nevyhýbá ani mládežnickému fotbalu. Hráč celku Aurora Desio si během utkání vyslechl hodně tvrdou nadávku od matky jednoho z protihráčů z týmu Sovicese. Ta měla na mladíka křičet: „Ty zas***** neg**", což potvrdili rodiče, kteří byli svědky celé situace.

Tým se rozhodl rázně zakročit na podporu malého fotbalisty a vyhlásil protestní akci. Chlapci měli k dalšímu ligovému utkání nastoupit s obličeji pomalovanými černou barvou. Ze svého záměru ale nakonec zástupci klubu sídlícího nedaleko Milána upustili. Forma protestu se nelíbila místním černošským organizacím.

Hráči tak mají alespoň v příštím kole hrát s dvěma černými značkami na svých tvářích. Aurora Desio navíc nehodlá proti týmu Sovicese v budoucnu nastupovat. A to do té doby, než se podaří identifikovat ženu, která se dopustila rasistické urážky, a dokud jí nebude zakázáno navštěvovat zápasy.

Reklama

Související témata: