Hlavní obsah

Velkokluby se nebojí investovat do mladých hráčů. Který klub přivádí nejmladší posily?

Neuchatel

Výzkumníci z Fotbalové observatoře zveřejnili v prosinci bilanci končící dekády v největších evropských fotbalových soutěžích. Celkem 42 klubů za sledované období nastoupilo do všech ročníků anglické Premier League, německé Bundesligy, italské Serie A, francouzské Ligue 1 nebo španělské La Ligy. Jedním ze sledovaných faktorů byl průměrný věk posil.

Foto: Alberto Lingria, Reuters

Cristiano Ronaldo ve 33 letech přestupoval z Realu Madrid do Juventusu.

Článek

Nejmladší hráče si vybírá Bayer Leverkusen, který přivádí v průměru 23,38 let staré posily. Akvizicím druhé Borussie Dortmund je průměrně 23,51, u třetího Realu Madrid mají noví hráči v průměru 23,54 let.

Výzkum tak ukazuje, že slavné velkokluby se nebojí hledat mezi talenty budoucnosti spíše než mezi hotovými hráči.

Nejstarší fotbalisty naopak kupuje Lazio Řím s průměrným věkem 26,56 let, druhý Juventus je na čísle 26,29, což není až tak překvapivé, když se italský gigant nebál loni investovat více než 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun) do 33letého Cristiana Ronalda. Třetí AC Milán sahá po hráčích s průměrným věkem 26,18 roku.

Fotbalová observatoř CIES
Fotbalová observatoř je výzkumná skupina založená roku 2005 při Mezinárodním centru sportovních studií (CIES), nezávislého studijního střediska sídlícího ve švýcarském Neuchatelu. Hlavní náplní fotbalové observatoře je statistická analýza ve fotbale.

Reklama

Související témata: