Hlavní obsah

Viceprezident FIFA chce debatu o změně evropského systému na jaro-podzim

Podle viceprezidenta Mezinárodní fotbalové federace FIFA Victora Montaglianiho by se kvůli pandemii koronaviru, která pozastavila téměř všechny soutěže, mohlo začít debatovat o možnosti změnit evropský fotbalový kalendář. Místo současného systému podzim-jaro by se hrálo opačně, v průběhu celého kalendářního roku. Montagliani soudí, že by se taková změna hodila i s ohledem na termín mistrovství světa 2022 v Kataru.

Foto: Sport.cz

Zima fotbalu často nepřeje.

Článek

"Naskytla se nám příležitost, jelikož se světový šampionát v roce 2022 bude hrát na přelomu listopadu a prosince a tohle by mohlo být ono," řekl Montagliani v rozhovoru pro italskou stanici Radio Sportiva.

"V Americe se hraje podle kalendářního roku. Takové řešení by pravděpodobně mohlo být použito i v Evropě a Africe. Je to možnost, o které se dá diskutovat na národní a kontinentální úrovni," uvedl předseda severoamerické konfederace CONCACAF.

"Tento nápad by se neměl zamítnout, může to být řešení pro následující dvě sezony a zimní mistrovství světa. Už jsme začali přemýšlet o tom, jak poskládat nový kalendář od roku 2024. Kvůli současné krizi potřebujeme okamžité odpovědi," prohlásil čtyřiapadesátiletý Kanaďan.

Podobný pohled jako Rummenigge

Se stejným nápadem přišel už v roce 2013 tehdejší předseda Evropské klubové asociace (ECA) a nyní výkonný ředitel Bayernu Mnichov Karl-Heinz Rummenigge. "Léto je všude nejlepší část roku, ať už v Německu, Francii nebo Anglii. Ale je to přesně ta část roku, kdy nehrajeme," řekl tehdy magazínu France Football.

"Během nejtužší zimy, kdy je velmi chladno a sněží, hrajeme skoro pořád v podmínkách, které jsou nepříjemné jak pro hráče, tak i pro fanoušky. Není to logické," konstatoval Rummenigge.

Reklama