Hlavní obsah

Polský poslanec chce poslat fotbalovému svazu prasečí hlavu

VARŠAVA

Polský poslanec Janusz Palikot, který je znám svými výstřelky a extravagancí, šokoval televizní diváky, když přinesl do studia krvavou prasečí hlavu. Položil ji na talíř a oznámil, že ji pošle "mafii" v Polském fotbalovém svazu (PZPN). Vyzval, aby byl zatčen předseda svazu Michal Listkiewicz. "Ten by měl sedět už dávno," řekl Palikot.

Článek

Polský fotbalový svaz čelí ostré kritice politiků i fanoušků. Vyčítají mu mimo jiné to, že údajně jen přihlížel rozsáhlé korupční aféře ve fotbale. Naposledy ve středu byli kvůli korupci zatčeni dva fotbaloví činovníci a jeden trenér. Zástupci svazu tvrdí, že o ničem nevěděli.

Nápravu chtěl zjednat ministr sportu Miroslaw Drzewiecki, který odvolal vedení svazu a jeho řízením pověřil správce. Za svaz se však postavily mezinárodní fotbalové asociace a správce musel odejít. "Prohráli jsme první bitvu, ale poučeni chybami povedeme další," řekl Palikot z vládní Občanské platformy.

Podle něj si svaz najal detektiva, který sleduje každý krok ministra. "Ministr Drzewiecki musí chodit v neprůstřelné vestě s ochrankou a jezdit třemi automobily, protože není jasné, v kterém ho budou chtít zastřelit," řekl zcela vážně poslanec, kterého v Polsku bere vážně málokdo.

Listkiewicz rozhodně odmítl, že by si svaz najímal v nějakém případu detektiva. "Poslanec Palikot chce na sebe upozornit, ale překročil hranice směšnosti," uvedl. "S ministrem Drzewieckým jsem velmi často při různých příležitostech a nevšiml jsem si, že by chodil v neprůstřelné vestě," dodal předseda svazu.

Poslance již několikrát Občanská platforma pokárala za jeho výstřelky. Tentokrát však mlčí, podle komentátorů hlavně proto, že celá vláda je rozladěná z toho, že se nepodařilo zasáhnout ve svazu, který je trnem v oku politiků z různých stran již řadu let.

Reklama