Hlavní obsah

Hašek znejistěl, další kandidaturu na šéfa ČMFS však zatím neslíbil

PRAHA/DUBAJ

Až do Spojených arabských emirátů se fotbaloví bafuňáři vypravili, aby jedno staré předsevzetí zrušili. Pokusili se přesvědčit Ivana Haška, trenéra klubu Al Ahlí, aby v příštím roce po čtyřech letech přece jen znovu kandidoval na funkci předsedy Českomoravského fotbalového svazu. Internacionála, jehož by na místě šéfa ráda viděla podstatná část fotbalového hnutí, nabídka potěšila. Má však dost času na rozmyšlenou.

Foto: archiv

Ivan Hašek má o čem přemýšlet.

Článek

Jednou provždy si řekl, že hlavou zeď neprorazí. Po nekonečné sérii valných hromad ČMFS v roce 2005 nebylo ostatně divu, že se Ivan Hašek zařekl. Víckrát už na funkci prvního muže českého fotbalu kandidovat nebude.

Minulý víkend však do Dubaje dorazili předseda jabloneckého okresního svazu Ladislav Čičmanec a předseda řídící komise pro Moravu Dalibor Kučera. Garantovali mu velkou podporu hnutí v Čechách i na Moravě a začali Haška přesvědčovat, aby příští rok kandidoval znovu. Volební valná hromada byla určena na 27. června.

Zamyslí se, pak uvidí

„Nabídka mě potěšila. Jde o podporu z okresů, což je základ našeho fotbalu. Proto se musím zamyslet, času mám dost. Víc se k tomu ovšem vyjadřovat nechci. Teď se soustředím na práci v Al Ahlí, kde mám do května smlouvu,“ řekl v pátek Hašek pro Sport.cz.

Člen výkonného výboru a šéf teplického klub František Hrdlička vyvrací informace, že také on během své pracovní návštěvy Dubaje zkoušel Haška přemluvit. Jeho názory na dění v českém fotbale však dobře zná. A je spíše pesimistou.

„Ivan je v tuto chvíli vnímán jako spasitel poměrů v českém fotbale. Také já bych pro něj ruku zvedl. Musel by však mít možnost vybrat si své lidi, jinak to nemá cenu,“ upozorňuje Hrdlička, který ve fotbale pracuje již třicet let.

Bez zásadních změn nic neprosadí

Právě v tom je problém, který musí Haška odrazovat. Ve výkonném výboru by měl jediný hlas, spolupracovníky by mu zvolili jiní. „Dokud bude fotbalový svaz fungovat jako občanské sdružení, Haškovy představy se podle mě realizovat nedají. Je to složitější otázka, kterou mohu shrnout do jediné věty. Svaz se musí transformovat,“ vysvětluje Hrdlička.

Komplikací je třeba dvoukomorový systém. Kandidát musí projít jak v české, tak v moravské komoře. „I to do transformace patří. Je hezké, že okresy slíbily Ivanovi podporu. Mám ale takový pocit, že pokud by Hašek vyhlásil podmínky, za nichž do kandidatury půjde, svazovému kolosu se líbit nebudou. Ani okresům... A to říkám s přesvědčením, že jiná cesta stejně český fotbal do budoucna nečeká. A že právě Hašek by měl pokus o transformaci začít,“ upozorňuje Hrdlička.

Láká ho návrat domů

Hašek nezastírá, že po štacích ve Francii a Dubaji by se návratu nebránil. „Domů mě to táhne již několik let,“ líčí navzdory tomu, že pro řadu legionářů byl návrat do českého fotbalového prostředí velkým zklamáním. „Jenže já už nejsem hráč, jsem trenér,“ poukazuje Hašek.

A to je další dilema. Pokud by usedl do funkcionářského křesla, musel by trenérskou kariéru na dlouho přerušit, ne-li zcela ukončit. Dokázal by to? „To jsou spekulativní otázky, víc už se opravdu vyjadřovat nebudu,“ uzavřel Hašek.

Reklama