Hlavní obsah

Otřesné oplzlosti, potvrzeno doživotí. Při tréninku hodnotili zadky hráček, stěžovala si bývalá fotbalistka

Lausanne

Tečka. Případ uzavřen, pro zvrhlého funkcionáře účinkování ve fotbale nadobro skončilo. Tak rozhodla nejvyšší sportovní soudní instituce. Bývalý prezident afghánské federace Kiramuddin Karim tento týden neuspěl se snahou o zrušení doživotního zákazu činnosti za sexuální zneužívání hráček národního týmu. Sportovní arbitrážní soud (CAS) loňský distanc od FIFA, která kdysi - v roce 2014 - činovníkovi paradoxně také udělila cenu fair play, potvrdil a uvedl, že se šéf svazu vůči reprezentačním fotbalistkám dopustil "otřesných skutků".

Foto: Sport.cz

Khalida Popalová, bývalá reprezentantka Afghánistánu.

Článek

Od roku 2013 se kolem národního týmu afghánských žen děly podivuhodné věci. Alespoň podle samotných hráček.

Pět jich později Karima a další funkcionáře obvinilo z psychického a sexuálního zneužívání, které se mělo odehrávat až do roku 2018. Fotbalistky svědčily za přísných bezpečnostních podmínek, na tajných místech, po telefonu a pomocí zařízení měnícího hlas. Karim loni dostal doživotní distanc a pokutu milion franků (25 milionů korun), což je nejpřísnější možný trest podle pravidel FIFA.

"Činy, kterých se Kiramuddin Karim dopustil, porušovaly základní lidská práva a poškodily důstojnost a bezúhonnost mladých hráček. Těmito otřesnými skutky nezničil jen jejich kariéry, ale výrazně také jejich životy," uvedl CAS.

Jednou z těch, které se kdysi pustily do konkrétního odhalování alespoň mála z toho, co se dělo kolem reprezentace, byla Khalida Popalová. V inkriminované době se z pozice hráčky už posunula do role organizátorky programu ženského národního týmu. Podle zahraničních médií zmiňovala mimo jiné sedmidenní tréninkový tábor v Jordánsku v roce 2016.

Tvrdila, že nejméně pět žen bylo ve svých místnostech zneužíváno funkcionáři. Hráčky dlouho nebyly ochotny vůbec mluvit s médii, obávaly se…

Popalová uvedla, že se muži zaměřili spíše na členky týmu, které působily v Afghánistánu, než na ty, jež hrály v cizině. Činovníci si měli pozvat hráčky do svých pokojů. Když byli odmítnuti, zašli si za vyhlédnutými fotbalistkami sami.

Na soustředění přítomnou a podivující se Popalovou odbyli prý s tím, že na pokojích jen „hrají hry".

Některé hráčky za ní ale pak přišly v slzách, jedna měla mít na krku modřinu. Na tréninku sama Popalová prý zaslechla, jak funkcionáři hodnotí „zadky reprezentantek“.

„Jako vedoucí programu jsem se mnohokrát pokusila tyto problémy řešit, nechtěla jsem, aby se do našeho programu zapojovali muži,“ uvedla Popalová, která kdysi stála u boje afghánských dívek a žen za možnost hrát v zemi ovládané tehdy Tálibánem fotbal.

Později asijskou domovinu opustila, usídlila se v Dánsku, ale dál také pracovala pro afghánskou reprezentaci.

Podle všeho ale obtěžování a zneužívání nebyly u týmu v její éře ničím novým. Šamila Kohestaniová, která byla v roce 2006 vůbec první kapitánkou afghánských žen, uvedla pro CNN, že zažila podobné oplzlosti.

„Setkala jsem se s několika případy sexuálního obtěžování a neustále jsem se bála o svou bezpečnost a bezpečnost své rodiny," řekla.

FIFA podle svých vyhlášení na vyšetřování nasadila maximum sil. Později dokonce povolala na pomoc složky OSN.

Fotbalová organizace pak během šetření ve svém prohlášení uvedla, že „uplatňuje politiku nulové tolerance vůči porušování lidských práv a odsuzuje všechny formy násilí na základě pohlaví".

Později odhalila, že „vyšetřování pana Karima se týkalo stížností podaných nejméně pěti afghánskými hráčkami, které jej obvinily z opakovaného sexuálního zneužívání v období 2013–2018 a zneužívání funkce předsedy afghánského fotbalu".

Karim se marně bránil, že tvrzení hráček je neprokazatelné.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články