Hlavní obsah

Spartě jednou fandit nebudu, zatvrdil se legendární Jan Berger

PRAHA

Je to zkrátka tak. Ikona pražské Sparty legendární... „Hóóóónza Berger!“ nebo „Berger není člověk, Berger je bůh!“, jak skandoval sparťanský kotel v osmdesátých letech, se tak rozhodl pro dva zápasy v sezóně. A to tehdy, když se Sparta uktá s Duklou, za niž nastupuje jeho nejmladší syn Tomáš. Letos to nastane v 15. ligovém kole... „Ale jinak ji fandím vždycky! A Tomáš taky, třeba v pondělním derby určitě,“ dodala už s úsměvem fotbalová legenda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš (vlevo) a Jan Berger v prodejně adidas.

Článek

Příběh Jana Bergra (55) a Tomáše Bergra (26) zaujal nejen šéfa Dukly Martina Lafka, ale i marketingového manažera českého zastoupení firmy Adidas Davida Horáka... „Podepsali jsme s oběma osobnostní smlouvu. S Janem jako legendou, a dostávat bude kopačky Copa Mundial, v nichž hraje dodnes, a Tomášem jako velkým talentem, toho budeme obouvat do modelu F50, v jakém hraje i Lionel Messi,“ pravil manažer a přiznal: „Proti Tomášovi jsem hrál před lety za Aritmu, když on už kopal za Duklu.“

Jan je pojišťovák, Petr létá

Jan Berger má ještě dva syny. Ti také zkoušeli štěstí s míčem u nohy nebo v rukavicích... „Honzovi už je pětatřicet let. Víc se prosadil ve Švýcarsku, kde hrál za Grosshoppers Curych i Ligu mistrů, jinak oblékal dres Belinzony, St. Galenu, Xamaxu... V Česku si zahrál ligu v Příbrami a končil ve Slovácku. Teď pracuje ve Švýcarsku v jedné pojišťovně a kope fotbal jen pro zábavu. O rok mladší Petr chytal za dorost Slavie, pak i za Břevnov a krátce jsem je měl s Tomášem i v jednom týmu. Petr ale fotbalu úplně nechal. Létá jako pilot s Airbusem,“ vyprávěla hlava rodiny.

Cesty nejmladší ratolesti byly hodně klikaté. „Ve Švýcarsku jsem hrál fotbal jako doplňkový sport. Vypadalo to, že budu tenistou. Táta dělal jeden čas správce kurtů a měl jsem i svého trenéra. Pomalu jsem chtěl s fotbalem skončit, když jsme se přestěhovali zpět do Prahy. Tady jsem asi rok hrál tenis na Štvanici, ale vyhrál naopak fotbal,“ zavzpomínal benjamínek rodiny.

Tátu zná z videa  

„Tátu jsem viděl jen jako malý kluk hrát nižší soutěže ve Švýcarsku. Jeho slavnou éru znám z útržků, když se něco objeví v televizi nebo na videu,“ přiznal nejmladší syn. „Před šesti roky jsem požádal pana Černého z televize, jestli by mi nestáhli moje góly a něco z velkých zápasů. Sepsal jsem všechno, co chci. Dodneška nemám nic,“ zalitoval Berger senior.

Přesto právě s Tomášem ušli společně nejdelší kus fotbalové cesty. „Prošel jsem mládeží ve Spartě, ale neskončilo to dobře. A tak si mě táta stáhl do Brandýsa nad Labem, kde trénoval. Pak jsem kopal za Ovčáry, chvíli jsem byl v béčku Sparty, za tátou šel později na Julisku. Před nějakými šesti roky jsme společně zachraňovali v okresní soutěži Stránčice. To jsme kopali oba. Vlastně poslední štace, kam si mě táta vzal, byla Dukla, když hrála Pražský přebor a tam jsem doteď,“ vyprávěl Tomáš Berger.

Lepší prý nebude Zatímco Jan Berger získal dva mistrovské tituly se Spartou a jeden s Duklou, přivezl si bronz z EURO 1980 z Itálie a zlato v témže roce z moskevské olympiády, Tomáš na velké úspěchy teprve čeká. „Jsem sice smířený, že to, co táta nikdy nevyhraju, ale mám také svoje sny. Chtěl bych se dostat do reprezentace a zahrát si bundesligu,“ přál si Tomáš.

„Už když jsem přišel na Julisku, Tomáš mě zaujal. Je stále lepší a máme na něj dokonce nabídky. Bránit mu nebudeme,“ přiznal šéf Dukly Martin Lafek. „Nejdřív se musí vyhrát doma, pak může ven,“ odmítl synovu cestu uspět otec. Lafek dodal, že na Julisce se stalo tradicí, že tu hrají synové slavných otců. „Vedle Tomáše také obránce Pavel Hašek, syn Ivana a v bráně je Filip Rada, syn Petra,“ dodal.

Berger senior zavzpomínal, jak všichni tři chodívali spolu na fotbal... „Ivan je v cizině a Petr trénuje v Teplicích. Já naposledy na Příbrami taky nebyl, protože jsem hrál za veterány. Společně s Frantou Strakou na stoperu,“ krčil rameny nad svojí absencí současný kouč divizního Hořovicka, které zrovna o víkendu porazilo rezervu Dukly 3:1.

Zlepšit obrannou fázi Táta Jan je na syna patřičně přísný. „Podědil něco víc talentu, než bráškové. V ofenzivě je dobrý, umí přihrát i jít do gólu. Trenér Kozel mu našel na pravé záloze dobrou pozici falešného křídla. Musí ale zapracovat na defenzivě. V tom má rezervy. Já byl běhavý typ, olítal jsem to všechno,“ pravil vážně Jan Berger.

„Mně tahle pozice vyhovuje. Táta mi vytýkal nedostatky v obranné fázi už jako trenér. Do fotbalu mi ale pár let nemluví. Když se sejdeme, povídáme si samozřejmě o tom, jak hraji a co hraji, ale nepoučuje mě, to je fajn,“ dodal Tomáš, který má ze tří bratrů našlápnuto k největším úspěchům.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň