Hlavní obsah

UEFA zvažuje nový koncept: národní týmy by hrály šest dní v řadě

LONDÝN

Evropská fotbalová unie UEFA chystá revoluční změnu v rozložení reprezentačních dvojzápasů. Ty se nyní hrají převážně v termínech pátek-úterý. V budoucnu by měly být rozloženy tak, aby se hrálo šest dnů po sobě, tedy modelem čtvrtek-neděle, pátek-pondělí a sobota-úterý.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda UEFA Michel Platini

Článek

Takzvaný týden fotbalu podporuje podle generálního sekretáře Gianniho Infantina všech 53 členských zemí UEFA. Podle něj by se tímto modelem zabránilo ostatním sportům, aby v reprezentační přestávce využívaly o víkendu absence fotbalu, a zároveň by se maximalizovalo televizní pokrytí.

"Týden fotbalu je nový koncept, který by měl podpořit fotbal národních týmů. Je docela velká šance, že tohle by mohl v budoucnu být pro fotbal vhodný formát. Pokud bychom nechali víkend ostatním sportům, bylo by to pro nás zničující," uvedl dnes Infantino na konferenci Leaders in Football v Londýně.

Úprava kalendáře by unii výrazně pomohla mimo jiné při prodeji televizních práv na zápasy, které by se tolik nepřekrývaly. "S týdnem fotbalu můžete televizním společnostem nabídnout mnohem více variant," uvedl Infantino.

Nový model už v září na Kypru jednomyslně schválili zástupci členských zemí. Ještě ho musí odsouhlasit výkonný výbor UEFA.

Reklama