Hlavní obsah

Romário kritizoval šéfa brazilského svazu Teixeiru i přípravu MS

RIO DE JANEIRO

Bývalý slavný útočník Romário kritizuje přípravu Brazílie na pořádání fotbalového mistrovství světa v roce 2014. Podle světového šampióna z roku 1994 Jihoameričany brzdí korupční aféra šéfa domácího svazu Ricarda Teixeiry, ale i brazilská vláda, která je příliš slabá při vyjednávání s mezinárodní fotbalovou federací FIFA.

Foto: archiv, Sport.cz

Romário, jeden z nejslavnějších střelců historie fotbalu.

Článek

Brazilské úřady zahájily ve středu vyšetřování Teixeiry kvůli podezření z praní špinavých peněz a nezákonných finančních převodů. Pětačtyřicetiletý Romário, který je v současnosti brazilským poslancem, se kvůli stejnému podezření už letos neúspěšně pokusil zahájit parlamentní vyšetřování.

Právě v otevření policejního vyšetřování vidí ale Romário naději. "Není to o tom, že musí přijít rovnou frontální útok, ale někteří lidé neměli dosud odvahu říct pravdu. Někdo se tomu už musí postavit," popsal situaci pro agenturu Reuters.

Čtyřiašedesátiletý Teixeira stojí v čele brazilského svazu už od roku 1989 a podle Romária už nepracuje pro zemi, ale pro sebe. "Vláda na něho musí tlačit. On nevládne téhle zemi, ale ani fotbalu. Měli bychom mu poděkovat, že sem dostal mistrovství světa. Tečka. Od té chvíle už to není jeho šampionát, ale turnaj brazilského lidu," řekl Romário s tím, že se kvůli tomuto problému snažil kontaktovat i prezidentku země Dilmu Rousseffovou.

Teixeira, který nečelí podezření z korupce poprvé, by podle něho měl situaci okamžitě objasnit. "Jestli odpoví na otázky, které si kladou miliony Brazilců, bude to pro mistrovství světa dobré znamení a přípravy se budou moci dát do pohybu. Měl by vysvětlit všechny ty věci, které se zdají nenormální," požadoval Romário.

Autor 55 reprezentačních branek kritizoval i vládu za to, že chce zavést nový zákon, kvůli kterému přijde Brazílie o některé příjmy ve prospěch FIFA. "Oni si přijdou a bez jakékoli zodpovědnosti shrábnou peníze. Když se ale něco stane, bude to problém naší země," upozornil Romário na nevýhodnost navrhovaného předpisu.

Reklama

Související témata: