Hlavní obsah

VIDEO: Balón na africkou show je blízkým příbuzným Tanga pro Euro

PRAHA

Těšte se! Velkolepá africká podívaná už se zase blíží a pořádně přitahuje i evropské fanoušky. Není divu, hvězdy, které v národních týmech zpravidla nejsou tolik svázané taktikou jako ve svých domovských velkoklubech, mají volné ruce a hlavně nohy... A je také jasné, že se od 21. ledna bude hrát s novým míčem zvaným Comoequa.

Míč pro africký šampionát

Článek

Dominuje mu jasné žlutá barva, tvůrce inspirovaly rysy africké kultury, nechybí odkazy na vlajky pořádajících zemí - Gabonu a Rovníkové Guiney. Jméno dostal podle toku Como, který protíná obě země.

Comoequa je zjevně blízkým příbuzným Tanga 12, oficiálního míče pro Euro 2012, který byl představen už na podzim. Adidas je dodavatelem pro africký šampionát od roku 2008. Vstoupil tedy do "egyptské" éry.

Právě Egypťané mají na kontě vítězství v předešlých třech ročnících turnaje, na který k lítosti slavných evropských celků zpravidla míří i velká esa z kontinentálních ligových scén v pro ně v nejnevhodnější dobu.

Trojúhelníkové panely, z nichž je složen, mají míči zajistit stabilnější letovou dráhu. Neměl by tedy plavat jako jeden z předchůdců zvaný Jabulani se kterým se hrálo MS v JAR.

„Ale bude rychlejší,“ zní varování pro brankáře. Jak to bude ve skutečnosti, můžete vidět od 21. ledna, kdy šampionát začne utkáním Rovníková Guinea - Libye. K potěše evropských fandů budou mnohdy bouřlivé bitvy afrických "fotbalových šamanů" k vidění opět na Eurosportu.

Reklama