Hlavní obsah

Zemřel legendární německý fotbalista a jeden z nejlepších střelců historie Gerd Müller

Mnichov/Praha
Aktualizováno

Fotbalový svět pláče. V neděli ráno zemřel legendární německý fotbalista a jeden z nejlepších střelců historie Gerd Müller. Mistrovi světa, Evropy i držiteli Zlatého míče bylo 75 let. Dlouhá léta bojoval s demencí i Alzheimerovou chorobou a v posledních letech žil v domě s pečovatelskou službou. Informaci o skonu legendy zveřejnily internetové stránky Bayernu Mnichov.

Foto: Profimedia.cz

Gerd Müller na snímku z roku 2007.

Článek

"Bombarďák, jak se Müllerovi přezdívalo, se zapsal do historie v dresu Bayernu i německé reprezentace. V 607 soutěžních zápasech za Bayern vstřelil neuvěřitelných 566 gólů. Sedmkrát se stal nejlepším střelcem bundesligy. Za národní tým vstřelil 68 gólů v 62 duelech.

Je mistrem světa z roku 1974, o dva roky dříve vyhrál i evropský šampionát. S Bayernem Mnichov třikrát triumfoval v Poháru mistrů evropských zemí, který byl předchůdcem Ligy mistrů. To všechno v sedmdesátých letech minulého století. V roce 1970 byl králem střelců MS, o dva roky později to zopakoval na EURO.

"Tato neděle je smutným dnem pro Bayern a všechny jeho fanoušky. Gerd Müller byl nejlepším útočníkem, jaký kdy byl, zároveň skvělým člověkem a osobností světového fotbalu. Všichni cítíme hluboký zármutek a jsme myšlenkami s jeho manželkou Uschi a jeho rodinou. Bez Gerda Müllera by FC Bayern nebyl klubem, který dnes všichni milujeme. Jeho jméno a odkaz budou žít navždy," uvedl prezident klubu Herbert Hainer. Příčinu fotbalistovy smrti Bayern nezveřejnil

Smutný ze zprávy o skonu klubové ikony byl i Oliver Kahn, legendární gólman a nyní funkcionář Bayernu. "Zpráva o smrti Gerda Müllera nás všechny hluboce zarmoutila. Je to jedna z největších legend v historii Bayernu, jeho úspěchy jsou dodnes bezkonkurenční a navždy bude součástí velké historie našeho klubu a celého německého fotbalu. Gerd bude navždy v našich srdcích," uvedl Kahn.

V sezoně 1971/72 Müller nastřílel v lize 40 gólů. Jeho rekord vydržel až do minulého ročníku, než ho o jeden zásah překonal jiný kanonýr bavorského celku Robert Lewandowski.

Foto: Schnörrer Karl, ČTK

Gerd Müller po vítězném finále MS 1974.

Rodák z Nördlingenu v roce 1979 odešel do lukrativní americké ligy NASL a tři sezony hájil barvy týmu Fort Lauderdale Strikers. Kariéru ukončil v roce 1982 a vrátil se domů, avšak na život bez fotbalu si nemohl zvyknout a propadl alkoholu. "Stala se ze mě troska," vzpomínal na neveselé období otec dcery Nicole.

Záchrana přišla od bývalých spoluhráčů z Bayernu, kteří Müllera přesvědčili, aby podstoupil odvykací kúru. V roce 1992 podepsal ve "svém" klubu trenérský kontrakt, na starosti měl vyhledávání talentů. Později získal nejvyšší trenérskou licenci a až do roku 2014 působil v Bayernu jako asistent mládežnických a rezervních celků.

Foto: Rupak De Chowdhuri, Reuters

Gerd Müller v roce 2009, kdy působil v Bayernu jako asistent trenéra.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín