Hlavní obsah

Nový lev na logu FAČR je fotbalista

Praha

Inovované logo Fotbalové asociace ČR představili v pátek na Strahově. Oproti předchozímu, které se používalo od roku 2011, kdy se nejvyšší český fotbalový orgán přejmenoval z Českomoravského fotbalového svazu na Fotbalovou asociaci ČR, je nové dynamičtější, čistší a zcela originální je lev. Použit byl i jiný míč.

Foto: FAČR

Staré (vlevo) a nové logo Fotbalové asociace České republiky (FAČR).

Článek

„Letos v říjnu slaví český fotbal 120. výročí založení. Cítíme, že je čas ke změně vizuální identity, její modernizace. Pod ní budou sjednoceny všechny značky související s asociací. Čistší je písmo použité v názvu asociace, změnil se erbovní štít, lev, který je mnohem víc fotbalista s atletickou postavou, i míč. Nechtěli jsme zůstat pozadu v oblasti rychle se měnících standardů," řekl 1. místo předseda FAČR za Moravu Jiří Šidliák, ten zastoupil šéfa asociace Petra Fouska, který je na jednání UEFA a losu evropských pohárů v Turecku.

Tvorba nového loga trvala přibližně čtyři měsíce. „Rozebrali jsme staré logo a začali dělat změny, v použití písma, ale také erb má jiný tvar, využili jsme trikoloru, takže z něj zmizela protáhlá vlajka, protože to byl dublující prvek. Nejvíce práce a diskusí bylo kolem lva. Ten původní měl nízké těžiště, ale ten náš lev je přeci fotbalista. Nechtěli jsme ukrást nějakého lva z jiných log, kterých existuje spousta. Grafik si měsíce hrál s každým detailem, drápem, chlupem, aby lev byl majestátní a měl atletickou postavu," uvedl jeden z autorů loga Miroslav Pomikal.

Foto: FAČR

Inovované logo Fotbalové asociace ČR je na světě. Oproti předchozímu, které se používalo od roku 2011, je nové logo dynamičtější, čistší a zcela originální je lev. Použit byl i jiný míč.

Nové či zmodernizované logu je čtrnáctým v pořadí, které fotbal používá. „Na tom prvním z roku 1901 byl rovněž lev. Loga se pak měnila i podle názvů svazu, od českého po československý, dlouho v nich byl anglický výraz football. Po válce fotbal spadal pod celostátní sportovní orgány, loga nikoho moc nezajímala, až po roce 1989 dostalo novou podobu, aby reprezentovalo fotbal.

Foto: FAČR

Nová grafická podoba loga FAČR. Před blížícím se 120. výročím založení domácího fotbalu přistoupila asociace k úpravě znaku, písma a podoby lva.

Loga se měnila i s rozdělením republiky. Nejradikálnější změnu pak přinesl rok 2011 se změnou názvu z ČMFS na FAČR. Vzhledem k měnícím se trendům lze očekávat, že k dalším úpravám loga dojde za deset let," uvedl fotbalový historik Jaroslav Kolář.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články