Hlavní obsah

Buď hrdý na to, kým jsi! Nebo radši ne, o tom, že jsi gay, mlč, neustál bys to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester/Praha

V dnešní době se na sociálních sítích běžně stává, že se na nich objevují rasistické či diskriminační urážky na adresu sportovců. Bývalý anglický reprezentant Rio Ferdinand nyní přišel se svědectvím pro výbor britských politiků, kteří projednávají návrh zákona o bezpečnosti na internetu, právě v souvislosti s rostoucím počtem případů šíření nenávisti ve virtuálním světě. Nenávist totiž není jen etnická, ale týká se i sexuální orientace hráčů.

Foto: Facebook: Rio Ferdinand

Rio Ferdinand promluvil o homosexualitě v Premier League. Ilustrační foto.

Článek

Bývalý hráč Manchesteru United hovořil o nešvaru rasistických urážek na sociálních sítích, který v posledních měsících vyvolal řadu reakcí, zejména poté, co trojice mladých černošských anglických reprezentantů Marcus Rashford, Jadon Sancho a Bukayo Saka stala terčem útoků po porážce Anglie s Itálií ve finále EURO 2020 letos v létě kvůli tomu, že neproměnili penalty.

Brzy se však debata stočila k homofobii a Ferdinand podrobně popsal příběh anonymního fotbalisty, který si k němu přišel pro radu ohledně "coming outu." „Musíš se přiznat, říct pravdu a být hrdý na to, kým jsi," řekl mu. Jenže právník hráči přiznání nedoporučil, a dokonce mu jej rozmluvil.

„Nebyl prý v té době tak psychicky silný a neustál by tlak a pozornost médií," řekl. S tím souvisí právě i urážky na sociálních sítích. V současné době nehraje v Premier League žádný oficiálně přiznaný homosexuál. V jiných sportech je přitom homosexualita běžná.

Mediální pozornost věnovaná anglickému fotbalu podle Ferdinanda neumožňuje, aby se hráč mohl přiznat ke své homosexualitě. „Hráč musí být schopný ustát tak enormní pozornost médií," uvedl.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články