Hlavní obsah

Fotbalistky v NWSL přerušily hru na znamení solidarity se zneužívanými hráčkami

Fotbalistky v zámořské NWSL krátce přerušily hru v 6. minutě středečních zápasů, aby projevily solidaritu s kolegyněmi, které promluvily o sexuálním nátlaku a zneužívání od trenérů. Hráčská asociace vyzvala představitele ligy a klubů, aby odhalili další podobné případy.

Foto: Steve Dipaola, ČTK/AP

Fotbalistky v zámořské NWSL krátce přerušily hru v 6. minutě středečních zápasů

Článek

"Hráčky budou stát společně minutu ve středovém kruhu od 6. minuty na znamení šesti let, které trvalo, než byly Mana (Shimová), Sinead (Farrellyová) a všechny ty, které o to tak dlouho bojovaly, vyslyšeny," oznámila před zápasy hráčská unie.

Shimová a Farrellyová minulý týden veřejně promluvily o nevhodném sexuálním chování bývalého trenéra Portlandu a naposledy North Caroliny Paula Rileyho. Poté, co obvinění zveřejnil server The Athletic, byl anglický kouč koncem září propuštěn. Riley přestupky popřel.

V pátek rezignovala komisionářka Lisa Bairdová, jež čelila kritice, že ignorovala výzvy Shimové, Farrellyové a dalších po řádném vyšetření případů. V posledních týdnech byli v NWSL propuštěni nebo odstoupili kvůli nařčením týkajícím se nevhodného chování čtyři trenéři.

Reklama