Hlavní obsah

Sázkařská kauza se Gambrinus ligy netýká, prohlásil šéf disciplinární komise

Praha

Ani jediný hráč z jedenácti podezřelých z ovlivňování fotbalových výsledků, které si předvolala Disciplinární komise FAČR na čtvrteční zasedání, ke strahovskému tribunálu nedorazilo. „Nepřekvapilo mě to," přiznal předseda komise Richard Baček, jenž se svými kolegy vyslechl pět svědků a nyní bude s napětím očekávat, zda jedenáct podezřelých borců dorazí na Strahov příští čtvrtek.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda disciplinární komise FAČR Richard Baček.

Článek

Na čtvrteční jednání vaší komise nikdo z hráčů, kteří jsou spojováni s ovlivňováním zápasů, nedorazil. Přítomni byli jen fotbalisté, u nichž se snaha zmanipulovat výsledek utkání nestřetla s žádnou odezvou. Můžete prozradit, jak jste při řešení kauzy pokročili?

Sázkařskou kauzou jsme se zabývali dvě hodiny. Nepřijali jsme žádné závěry. Žádná osoba, vůči níž je vedeno disciplinární jednání, se nedostavila ani neposkytla písemné vyjádření. Ale postoupili jsme poměrně výrazně dále. Máme vyjádření pěti osob, které v kauze figurují jako svědci.

Překvapilo vás, že na jednání nedorazil žádný z hráčů podezřelých z ovlivňování zápasů?

Mají šanci přijít příští týden. Přiznávám, že mě jejich absence moc nepřekvapila. Asi potřebují čas, aby se poradili se svými právními zástupci. Nechci spekulovat. My jsme byli rádi, že jsme mohli vyslechnout pět svědků a další dva s námi komunikují prostřednictvím dopisů.

Prozradíte, podle jakého klíče jste svědky vybírali?

Zveme osoby, které podle informací od police mohly být osloveny za účelem ovlivnění výsledku zápasu. Jejich jména se objevují v informacích od policie České republiky.

Kolik svědků ještě plánujete vyslechnout?

Prsty třech rukou by nám stačily. Žádáme o dostavení nebo písemné vyjádření. Chápu, že nejde o příjemnou záležitost, protože se ovlivňování zápasů netýká přímo hráčů podezřelých ovlivňování utkání.

Prozradíte, v čem jste výrazně pokročili při vyšetřování sázkařské kauzy?

Nechci vynášet konkrétní informace, protože jsme ještě nevyslechli řadu osob a nechci ohrozit postup disciplinárního řízení. Nicméně z čtvrtečních výslechů jsme si odnesli celou řadu poznatků, které potvrzují skutečnosti, o nichž jsme věděli od policie.

Můžete alespoň upřesnit, zda se ovlivňování zápasů týkalo i nejvyšší české fotbalové soutěže?

Gambrinus ligy se naše šetření netýká. Podle informací, které máme od policie, jde o zápasy nižších soutěží.

Reklama