Hlavní obsah

Šebrle i Ridi chtějí mít doma fotbalisty. Jsou tvářemi projektu Můj první klub

Praha

Pohybují se ve sportovním, kulturním i společenském světě a rozhodli se své potomky podporovat v tom, co milují – tedy ve fotbale. I proto se stali hlavními tvářemi projektu Pražského fotbalového svazu „Můj první klub,“ který v těchto dnech zaměřil svou kampaň na rodiče, kteří se rozhodují o sportovní budoucnosti svých ratolestí.

Foto: LFA

Malí fotbalisté před zápasem Sparta - Jihlava.

Článek
Fotogalerie

„Cílem projektu Můj první klub je rozšířit členskou fotbalovou základnu. Pro většinu kluků a holek je fotbal prvním sportem, se kterým přijdou do styku. Díky němu aktivně sportují, udržují se v dobré kondici, tudíž jsou zdravější. Chceme přitáhnout pozornost rodičů směrem k fotbalu při výběru sportu pro své dítě a usnadnit proces přihlášení začínajícího sportovce do fotbalového klubu," říká Dušan Svoboda, předseda Pražského fotbalového svazu.

S myšlenkou této akce se ztotožnili i olympijský vítěz, bývalý desetibojař a současný golfista Roman Šeberle, ale třeba i italský kuchař Emanuele Ridi. Oba podpořili touhou svých synů, stát se fotbalistou.

Jedenáctiletý Štepán Šebrle nastupuje za FK Dukla Praha, ve stejném klubu začínal se svou kariérou i osmiletý Giacomo Ridi.

Šebrle hrál fotbal ještě před atletikou

„Můj vztah k fotbalu je samozřejmě kladný, protože jsem ho od šesti do dvaceti čtrnáct let hrál, než jsem se plně začal věnovat atletice. Takže doteďka ho pravidelně sleduju. Myslím si, že je to docela dobrá příprava pro všechny, kdo mají sport rádi. Děti se tam vyblázní a hlavně je to baví, což je pro mě i v případě Štěpána to nejdůležitější - aby ho sport bavil. Mě fotbal vždycky bavil, věděl jsem, že u něj to bude stejné," svěřil se Roman Šebrle, několikanásobný atlet roku.

Tým projektu „Můj první klub" plánuje ještě během června navštívit základní školy společně s fotbalovými osobnostmi a týmem trenérů. Fotbalové umění bude předvedeno a vyučováno přímo v hodinách tělesné výchovy.

Mastit můžete na každém plácku

„Fotbal má výhodu, že si seženete míč a můžete hrát kdekoliv. Můžete mastit na každém volném plácku a může hrát úplně kdokoliv. Synovi zápasy samozřejmě prožívám, ale mám zásadu na něj během zápasu nepokřikovat, od toho má trenéra. Já mu k tomu pak vždycky řeknu svoje, když jedeme domů, protože si myslím, že tomu přece jen trochu rozumím. Ale snažím se to vždycky ladit spíš pozitivně. Nenadávám, když se mu nějaký zápas nepovede, ale spíš se ho snažím povzbudit. Fotbal ve věku od šesti do třinácti let je úplně ideálním sportem," dodal Roman Šebrle.

Více o celém projektu se budoucí fotbalisté i jejich rodiče dozvědí na webu www.mujprvniklub.cz, kde se nově objevuje i kalendář náborů. Tam si rodiče mohou najít termíny náborů jejich klubu či klubů v jejich městské části. Pražský fotbalový svaz navíc odmění 100 začínajících fotbalistů či fotbalistek značkovým míčem díky soutěži „Vyfoť se na náboru a získej míč" – podmínkou je společná fotka dítěte a rodiče z náborů.

Reklama