Hlavní obsah

Slováci mají před startem kvalifikace ME strach. V září mají hrát na Ukrajině

Bratislava

Oprávněný strach z cesty na Ukrajinu má šéf slovenského fotbalu Ján Kováčik. Naši východní sousedé mají už za necelé čtyři týdny zahájit kvalifikaci o postup na evropský šampionát duelem v Kyjevě, ale kvůli vyostřené situaci na Ukrajině se Slováci obávají o svou bezpečnost. Evropská fotbalová unie UEFA zatím trvá na rozhodnutí, aby se zápas sehrál v ukrajinské metropoli.

Foto: Profimedia.cz

Slovenští fotbalisté zleva Vladimír Weiss, Michal Breznaník, Martin Jakubko a Marek Hamšík mají na začátku září zahájit kvalifikaci o ME duelem v ukrajinském Kyjevě.

Článek

Situace na Ukrajině je stále velmi vážná a zasahuje také do sportu. Největší nejistota panuje na východě země, V Doněcku dokonce podpálili v červnu hokejovou arénu. UEFA minulý týden potvrdila čtyři stadióny, na kterých se mohou hrát mezinárodní zápasy: jde o Lvov, Kyjev, Oděsu a Dněpropetrovsk.

„Nemám z toho nejlepší pocit, protože i v Kyjevě byly nepokoje. Podle informací z minulého týdne zatím ke změně místa zápasu nedošlo," řekl slovenskému listu Sme první muž slovenského fotbalu Ján Kováčik.

Už na jaře se kvůli obavám o bezpečnost přeložil duel Evropské ligy mezi Dynamem Kyjev a Valencií do kyperské Nikósie. Do Larnaky byl z Charkova přeložen i jarní přípravný souboj ukrajinské reprezentace proti USA. Červnový přípravný zápas ukrajinské a lotyšské jednadvacítky zase UEFA přesunula z Čerkasy do Kyjeva. Tam se konal i úvodní zápas 3. předkola Evropské ligy mezi Dněpropetrovskem a FC Kodaň.

Slováci mají obavy o svou bezpečnost, ale o přesunutí zářijového kvalifikačního duelu zatím nežádali. „Věřím, že představitelé UEFA mají dostatečný přehled o tom, co se na Ukrajině děje. Absolutně tomu důvěřuji. Věřím, že pokud by se situace dostala do stádia, že je třeba změnit dějiště utkání, tak to představitelé UEFA udělají," doufá Kováčik.

Slovenští fotbalisté rozhodně nejsou jediní, kteří mají z vypjaté situace na Ukrajině strach. Nedávno se z přípravného utkání v Lyonu odmítla vrátit zpátky do Doněcku šestice zahraniční hráčů Šachtaru, převážně šlo o Brazilce a jednoho Argentince. „Rodina se o mě velmi bála a přesvědčila mě, abych se nevracel na Ukrajinu. Už druhý den jsem svého rozhodnutí litoval," prohlásil koncem července argentinský útočník Facundo Ferreyra, který ale vzápětí raději odešel na hostování do anglického Newcastlu.

Reklama

Související témata: