Hlavní obsah

Kritik Berbra a Damkové u soudu ostře narazil

Aktualizováno

Jeden z kritiků domácích fotbalových poměrů ostře narazil. Bývalý sudí Tomáš Kovařík se musí podle verdiktu soudu omluvit místopředsedovi FAČR Romanu Berbrovi a někdejší šéfce rozhodčích Dagmar Damkové. Podle dnešního rozhodnutí soudkyně Sylvy Mašínové vedle omluvy za své výroky ve vybraných médiích ještě musí uhradit soudní výlohy. ČTK to řekla právní zástupkyně Berbra a Damkové Jana Gavlasová. Kovařík se proti verdiktu odvolá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Berbr a Dagmar Damková.

Článek

Kovařík vloni na podzim v rozhovoru pro deník Sport obvinil Berbra z toho, že nad rámec svých kompetencí zasahuje do chodu komise rozhodčích. "Soud naší žalobě vyhověl v plném rozsahu, jsme spokojeni," řekla Gavlasová.

Kovaříka udivila rychlost, s jakou soudkyně případ rozhodla. "S verdiktem soudu se samozřejmě neztotožňuji a odvoláme se proti němu. Soudkyně překvapivě rozhodla hned na prvním jednání a nepřipustila předvolat jediného mnou navrženého svědka, který by mohl potvrdit pravdivost mých tvrzení a podpořit moji obhajobu," citoval Kovaříka web Aktuálně.cz.

Proti místopředsedovi vystoupili v médiích i další bývalí sudí, proti jejichž výrokům se Berbr a jeho životní partnerka Damková rozhodli bránit soudní cestou.

Některé osoby z vedení FAČR čelí i silné mediální kritice a také nesouhlasným projevům ze strany fandů. Ale kampak s něčím takovým... Teď je zřejmé, že Berbrovi i Damkové se daří obdobné připomínky i za pomoci soudu lehce odrážet.

Lze očekávat další přelíčení. Po dalším Kovaříkovi, Liboru, který aféru odstartoval, požadovali Berbr a Damková 800 tisíc korun a omluvu, po dalším z kritiků, bývalém reprezentantovi Ladislavu Vízkovi, chtěli 100 tisíc a omluvu. "... když řeknu pravdu, tak jsem u soudu. To je prostě do nebe volající," pozastavil se nad situací před časem Vízek, a to ještě netušil, jaký první verdikt v této záležitosti padne.

Za Berbra s Damkovou se po vypuknutí aféry postavili elitní český rozhodčí Pavel Královec a Jan Jílek, kteří odmítli, že by místopředseda asociace sudí ponižoval nebo zastrašoval. Podporu vyjádřila i sama komise, zatímco předseda FAČR Miroslav Pelta připustil, že Berbrův vliv na komisi není zcela v pořádku. Současně ale uvedl, že aféra může být součástí mocenského boje o osamostatnění první ligy.

Reklama